Rotterdamse ondernemers willen hulp bij verduurzaming
ONL bezocht De Beroepentuin
Verduurzamen? Hoe dan? Hoe zit het met het verplichte energielabel C vanaf 1 januari 2023 voor kantoorpanden? Deze vragen leven bij de ondernemers die zijn aangesloten bij Rotterdams Ondernemersbelang. ONL schoof donderdag aan bij het Energie en Duurzaamheidsontbijt bij De Beroepentuin in Rotterdam-Zuid. Dit leerwerkbedrijf leert jongeren zonder baan, statushouders, oud-gedetineerden en mensen vanuit de uitkering in tien weken een vak. Na het afronden van de opleiding ligt er een baan klaar. Focus ligt op meer arbeidskrachten opleiden voor de energietransitie, bouw en technieksector.
Iedere werkdag om 07.45 stroomt het pand dat uitkijkt over de Maas vol met leerlingen van alle leeftijden. De Rotterdamse ondernemers die een rondleiding krijgen van Seyit Yeyden van De Beroepentuin. Jaarlijks worden er zo’n vierhonderd kersverse warmtepomp-of zonnepaneleninstallateurs, of ijzervlechters afgeleverd door De Beroepentuin, die op zes locaties actief is. ONL-voorman Hans Biesheuvel is enthousiast over het initiatief en vertelt hoe hij zich inzet voor ondernemers die worstelen met de energiecrisis. “Zo’n zes weken geleden, tijdens Prinsjesdag, lag er niets op tafel op het gebied van energiesteun voor ondernemers”, vertelde Biesheuvel. “Inmiddels zijn we van nul euro naar drie miljard euro gegaan met de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK).”
Sleutelen aan TEK
Dat de TEK-regeling pas in april van start gaat, is een ander zorgpunt. “Het is nu tijd om deze regeling nog meer te verbeteren en optimaliseren. Er moeten voorschotten komen voor die tijd en het maximumbedrag van 160.000 euro aan energiesteun moet echt omhoog. Een bakker komt als snel op 300.000n euro, dan is 160.000 euro echt te weinig.” Biesheuvel ziet de TEK-regeling vooral als een pleister. Er moet meer gebeuren. Nu is het de tijd om te verduurzamen met de hoge energieprijzen. Het moet ook gaan over hoe we de verduurzamingsslag gaan maken en hoe ondernemers daarbij geholpen kunnen worden.”
Snelle leningen en duurzaamheidsloket
De Rotterdamse ondernemers geven aan, geholpen te zijn met snelle en laagdrempelige leningen om duurzame maatregelen te treffen. ONL pleit ook voor één duidelijk aanspreekpunt voor ondernemers waar zij terecht kunnen voor advies en de weg naar subsidies. “Ondernemers willen wel, maar weten vaak niet hoe. Nu is het moment. Er liggen waanzinnige kansen als de praktische problemen worden weggehaald.” Dat punt leverde veel geknik op in de zaal. “Je moet wel weten naar welke subsidie je moet zoeken en waar die te vinden zijn”, reageerde een ondernemer. Ook is er veel onduidelijkheid over het verplichte energielabel C of hoger dat geldt voor kantoorpanden vanaf 1 januari. “Ik huur, moet ik dan mijn verhuurder aanspreken?”, vroeg een mkb’er. DCMR Milieudienst Rijnmond zette op een rij wat de eisen zijn en waar kantoorpanden aan moeten voldoen. Lees hier het artikel.
Daarnaast heeft de DCMR als eerste milieudienst in Nederland een circulair loket waar ondernemers terecht kunnen met al hun vragen over ondernemen met afval.