Nieuws

‘In de schijnwerpers’ Column Hans Biesheuvel in vakblad FamilieZaken

Deze column van Hans Biesheuvel over familiebedrijven verscheen in het tijdschrift FamilieZaken.

In de schijnwerper

In de beeldvorming over familiebedrijven gaat het meestal over de usual suspects. Heel Nederland is bekend met grote namen zoals Heineken, SHV, VDL, en met de families achter Jumbo en Sligro. Deze bedrijven zijn inspirerend. Zij laten het gehele Nederlandse bedrijfsleven zien wat er mogelijk is en hoe ver je kan komen. Het overgrote deel van de familiebedrijven is echter vooral lokaal bekend. Ik vind dat zij minder erkenning en waardering krijgen dan zij verdienen. Het gaat te weinig over deze 260 000 ongekroonde kampioenen van Nederland.

Het familiebedrijf is goed voor 70% van onze economie en is de drijvende kracht achter onze export, innovatie en het vermogen om maatschappelijke uitdagingen te lijf te gaan. De ruggengraat van de economie wordt gevormd door deze grote groep kleinere familiebedrijven. Het kleinere familiebedrijf moet meer in de spotlight staan.

Laat me twee voorbeelden geven. Een parel van de Nederlandse economie is het familiebedrijf Swinkels Glas. Deze naamgenoot van de bekende brouwersfamilie heeft 50 technische vakmensen in dienst. Je kan hem 24 uur per dag bellen om de meest uiteenlopende en complexe klussen te klaren. Een ander voorbeeld is hotel en restaurant de Gouden Karper in Hummelo. Dit bedrijf bestaat sinds 1642 en wordt nu gerund door moeder en dochter. Zij staan 7 dagen per week klaar voor hun gasten, leveren unieke service en werken met ziel, zaligheid en geluk aan de toekomst van hun onderneming. Over deze familiebedrijven gaat het zelden.

Het is goed hoe familiebedrijven investeren in de weerbaarheid en continuïteit van hun bedrijf op de lange termijn. Zij nemen vrijwel zonder uitzondering hun verantwoordelijkheid wanneer het aankomt op het opleiden van personeel en het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is het lokale familiebedrijf dat de sinterklaasintocht betaalt en de voetbalclub ondersteunt.

Bij de unieke rol van het familiebedrijf hoort wat mij betreft ook een nieuwe lobby-agenda. Vanuit de kracht van deze bedrijven kunnen we nog beter benadrukken dat Nederland een investeringsagenda nodig heeft. Meer nadruk leggen op het feit dat de overheid zich moet richten op een langjarig en stabiel innovatiebeleid. Sneller duidelijk maken dat het belastingstelsel en de arbeidsmarkt steeds meer de achilleshiel van de economie zijn.

Wanneer het familiebedrijf zich nadrukkelijker manifesteert op deze terreinen en laat zien hoe cruciaal zij is voor de Nederlandse economie, dan is het ook makkelijker om de nadruk te leggen op klassieke thema’s zoals de bedrijfsopvolgingsregeling en de fiscale behandeling van vermogen.

Laatst sprak ik met de eigenaar van een bedrijf dat zich specialiseert in zeer complexe machines voor de medische industrie. Het bedrijf was opgericht door zijn vader. Hij vertelde me dat het zijn van een familiebedrijf op zich niet interessant is. “Het is geen enkele garantie voor de toekomst”. De waarden van het familiebedrijf heeft hij echter hoog in het vaandel staan. Er is een grote focus op continuïteit en de lange termijn. Er wordt niet gestaard naar kwartaal-balansen. Hij legt wél de nadruk op zijn concurrentievermogen en innovatiekracht en durft risico te nemen.

De economie van vandaag kenmerkt zich door wereldwijde concurrentie en razendsnelle technologische verandering. Het moderne familiebedrijf biedt een antwoord door het beste van twee werelden te combineren. Het unieke karakter en de cruciale positie in de maatschappij worden gekoesterd en verdedigd, terwijl het besef er ook is dat toekomstig succes voortkomt uit het runnen van een flexibel, innovatief en slagvaardig bedrijf. Dit is de soort bedrijven die wat mij betreft iedere dag in de schijnwerpers mag staan.

klik hier voor meer informatie over het vaktijdschrift FamilieZaken.

hans-biesheuvel-in-de-schijnwerpers-vakblad-familiezaken