Columns & Opiniestukken

Schijnzekerheid – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

29 november 2018, Den Haag

Schijnzekerheid

Zelfstandigen worden de dupe van het gebrek aan ondernemerschap in de politiek en de polder. Politici en ambtenaren begrijpen niet dat mensen als zelfstandig ondernemer aan de slag willen, soms ook voor een laag tarief. Dit vanwege de vrijheid, flexibiliteit en de mogelijkheid om te groeien. In plaats van duidelijkheid geeft het kabinet ZZP’ers schijnzekerheid.

Het aanpakken van schijnzelfstandigen is het hoofddoel van het kabinet. Wanneer iemand een schijnzelfstandige is dat weet niemand. hierdoor lijken de inspanningen van minister Koolmees vooral op het vangen van een spook. Opdrachtgevers en ZZP’ers zijn hiervan de dupe.

Dagelijks spreek ik zelfstandigen met hoge en lage uurtarieven. Ze hebben bewust gekozen voor het ondernemerschap. Sommigen hebben de ambitie om uit te bouwen, mensen aan te nemen en door te groeien. Anderen blijven liever eenpitter. Dat maakt niet dat ze eigenlijk werknemer zouden moeten zijn.

Zelfstandig ondernemerschap kunnen we niet tegenhouden. Dat moeten we ook niet willen. Het is beter om het ondernemerschap te stimuleren en niet af te straffen. Koester zelfstandig ondernemers en maak het aantrekkelijker voor zelfstandigen om door te groeien. Veel ZZP’ers zijn potentiële werkgevers, maar dan moeten we het werkgeverschap een stuk aantrekkelijker maken.