OndernemerspanelPoll

Scholing en ontwikkeling in bedrijf

Ondernemers die van juni tot oktober gebruik maken van de steunmaatregel NOW 2.0, voor een tegemoetkoming in loonkosten, hebben een inspanningsverplichting om werknemers te stimuleren om zich te scholen en ontwikkelen. Wij vroegen ondernemers wat zij van deze voorwaarde vinden en hoe zij in hun bedrijf omgaan met scholing en ontwikkeling.

Ook inventariseerden we wat ondernemers belangrijk vinden in het programma NL Leert Door. Opvallend is de onbekendheid van ondernemers met dit pakket. Zij roepen op om het pakket ook toegankelijk te maken voor ondernemers én om het niet te laten verzanden in advies maar met name te focussen op kennisontwikkeling.

Een kwart van de ondervraagde ondernemers geeft aan dat de inspanningsverplichting van scholing een belemmering is om NOW 2.0 aan te vragen.

42% van de ondervraagden geeft aan dat zij hun werknemers zeker zullen stimuleren om zich te scholen en ontwikkelen. De rest geeft aan dat zij hun werknemers niet gaan stimuleren om zich te scholen en ontwikkelen, of niet (goed) weten hoe zij dit moeten aanpakken:

Op de vraag waarom werkgevers hun personeel wel of niet gaan stimuleren om zich te scholen en ontwikkelen, kregen we veel verschillende antwoorden. Veel ondernemers vinden scholing en ontwikkeling logisch en vanzelfsprekend, maar er is ook een grote groep die

  • Eerste focus nu is overleven, daarna zien we wel weer verder.
  • Ben niet in de (financiële) positie omdat te doen.
  • Waarom word je als werkgever door de overheid structureel verantwoordelijk gemaakt voor het welbevinden van je werknemers? Scholing en ontwikkeling is ook de verantwoordelijkheid van de werknemer.
  • Ik zou niet weten welke scholing geschikt zou zijn.
  • Ik heb mijn personeel veel te hard nodig, ik wil ze niet kwijtraken.
  • Het moet nuttig zijn en niet omdat het moet.
  • Door omscholing raak ik mijn personeel kwijt, aangezien wij branchegericht werken. Nu moet ik doorbetalen en daarna gaan ze dus weg. 

NL Leert Door

Het kabinet maakt 50 miljoen euro vrij voor scholing en ontwikkeladvies. Via het crisispakket NL Leert Door kunnen mensen kosteloos online scholing en ontwikkeladviezen volgen om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie. Meer dan de helft van de ondervraagde ondernemers geeft aan hier waarschijnlijk geen gebruik van te maken. 21% geeft aan niet te weten wat het inhoudt of denkt dat het pakket niet voor ondernemers bedoeld is, maar alleen voor werknemers.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ONL gevraagd om mee te denken over de inhoud en de contouren van het pakket NL Leert Door. We vroegen ondernemers welke input zij ONL willen meegeven voor de invulling van het pakket. Een greep uit de reacties:

  • Graag ook voor korte trainingen, niet alleen crebo en croho
  • Maak het aub ook toegankelijk voor (zelfstandig) ondernemers. Voor veel zelfstandigen is het al moeilijk te veroorloven om activiteiten te doen die niet-declarabel zijn. En steeds lopen de tegemoetkomingen over de salarissen/ werknemerscontracten. Zo kan een zelfstandige zich niet door-ontwikkelen. Dit voelt al niet eerlijk, maar is tevens zorgelijk als je bedenkt dat deze groep daarmee bij stoppen van bedrijf – bij sollicitaties achterstand heeft op werknemers & hun leven lang leren & transitie opleidingen. Zelfstandigen zijn geen graaiers die weinig bijdragen aan de maatschappij. We zijn dapper en proberen ons te redden. Dat lukt meestal. Maar de kloof naar de werknemers voor wie niet enkel bedjes gespreid worden, maar nu ook ontbijt op bed krijgen, wordt echt te groot. (Ik ga er niet voor in loondienst.)
  • Doorleren klinkt leuk maar ben je boven de 50, dan heb je er weinig aan. Succesverhalen zijn er altijd maar het gros komt bijna niet meer aan de bak.
  • Investeren in opleiding en ontwikkeling, niet in advies.
  • Stel het breed met vakgerichte trainingen beschikbaar. Niet gelijk forse opleidingen. Daar zitten de meeste werknemers van mij ook niet op te wachten.

Wat is er met deze resultaten gebeurd?

Op basis van de resultaten van deze peiling is Hans Biesheuvel uitgenodigd door RTL Z Nieuws (vanaf 1:10) en door BNR Nieuwsradio om een toelichting te geven op dit onderwerp.

Jouw mening is belangrijk!

Wil jij ook jouw mening geven over actuele ondernemersthema’s? Download dan de ONL Ondernemers app en praat mee!