Nieuws

Schrap tijdelijk invorderingsrente coronabelastingschuld

Veel ondernemers dreigen in de problemen te komen.

Schrap tijdelijk de invorderingsrente die betaald moet worden over de coronabelastingschuld. Daar pleit Hans Biesheuvel, voorzitter van ONL voor Ondernemers, voor. De ONL-voorman wil met dit voorstel de vele ondernemers tegemoet komen die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd tijdens de coronacrisis. Vanaf oktober moeten ongeveer driehonderdduizend bedrijven starten met het terugbetalen van hun uitgestelde belasting.  

Biesheuvel maakt zich zorgen om ondernemers met problematische coronabelastingschulden. “Veel mkb’ers dreigen in de problemen te komen nu zij vanaf 1 oktober hun coronabelastingschulden moeten terugbetalen”, waarschuwt de ONL-voorzitter. Deze kwestie komt volgens Biesheuvel boven op de flinke stapel met andere problemen waar ondernemers nu al mee worstelen. Als voorbeelden noemt hij de hoge energierekening die betaald moet worden, de inflatie en het personeelstekort dat voor grote uitdagingen zorgt. En ook zitten er met Prinsjesdag lastenverzwaring aan te komen voor ondernemers. 

“Voor veel bedrijven komt daar dus vanaf volgende maand nog eens bij dat zij hun uitgestelde belasting moeten gaan terugbetalen”, zegt Biesheuvel.  Om de druk op ondernemers enigszins te verlichten richt ONL haar pijlers op het tijdelijk schrappen van de invorderingsrente. 

De opgebouwde belastingschuld moet binnen vijf jaar worden afgelost met ingang van 1 oktober 2022. Op verzoek mogen levensvatbare bedrijven die terugbetalingstermijn van belastingschulden nog met twee jaar verlengen, van vijf naar zeven jaar. “Dat klinkt leuk, maar daarbij geldt wel dat de invorderingsrente stapsgewijs zal worden verhoogd tot het oude niveau van 4% per 1 januari 2024”, wijst hij. 

De verlenging van de termijn leidt tot een hogere invorderingsrente over de gehele looptijd. “Je hebt straks dan misschien wel meer tijd om af te lossen, maar daar tegenover moet je per saldo dus ook meer gaan afbetalen”, vervolgt Biesheuvel zijn betoog. Volgens ONL betekent dit in de praktijk dat ondernemers weinig hebben aan een langere terugbetalingstermijn. Vandaar het voorstel om de invorderingsrente tijdelijk te schrappen. 

“Deze maatregel kan bij veel ondernemers die nu kampen met belastingschulden door corona de druk wat verlichten. Wil je ondernemers echt helpen, dan is dit een simpele, doch effectieve maatregel als je het mij vraagt”, aldus Biesheuvel. Aanstaande woensdag vindt er in de Tweede Kamer een overleg plaats over de coronabelastingschuld. 

Neem voor meer informatie contact op met Frederique Biesheuvel: 06 43 919 227.