Columns & Opiniestukken

Slechte uitruil – column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 16 november 2017

Slechte uitruil

Het regeerakkoord bevat een slechte uitruil. De dividendbelasting wordt afgeschaft maar ondernemers en familiebedrijven betalen de rekening. Dit door de verhoging van het box 2- en het lage btw-tarief. Een gunstig fiscaal vestigingsklimaat is met oog op de Brexit belangrijker dan ooit. Maar waarom leg je de rekening hiervoor bij onze banenmotor?

Tijdens de crisis heeft de BV Nederland het grootste gedeelte van de lastenverzwaringen opgevangen. Nu het weer goed gaat, wordt het box 2 tarief verhoogt en zien ze 3,5% van hun vermogen verdampen. Dat is onrechtvaardig. Dit vermogen wordt al belast en is veelal bestemd voor de oude dag of toekomstige investeringen.

Het kabinet had beter kunnen kiezen voor een radicale vereenvoudiging van het belastingstelsel. Dat is goed voor het fiscale vestigingsklimaat én Nederlandse ondernemers. Snoeien in de wildgroei van heffingen, toeslagen en aftrekposten, maakt het stelsel weer begrijpelijk. Voor iedereen. In plaats daarvan kregen we deze maatregel die niemand had bedacht.

Ondernemers hebben Nederland door de crisis getrokken. Nu er geld te verdelen valt, krijgen ze straf in plaats van een beloning. Meebetalen aan collectieve voorzieningen is één ding, maar betalen voor lastenverlichting van multinationals is onrechtvaardig.

Slechte uitruil - column Hans Biesheuvel