Nieuws

Staatssecretaris (Cultuur en Media) Gunay Uslu ondergedompeld in digitale cultuur

Staatssecretaris (Cultuur en Media) Gunay Uslu ondergedompeld in digitale cultuur

ONL voor ondernemers en Cultuur+Ondernemen, het kennisplatform voor ondernemerschap in de culturele en creatieve sector, hebben staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) deze week tijdens een werkbezoek in Amsterdam-Noord ondergedompeld in de wereld van digitale kunst, internetcultuur en vernieuwende vormen van ondernemerschap. 

Uslu nam onder meer een kijkje bij Nxt Museum, The Hmm, een organisatie die zich onder meer bezighoudt met de laatste internettrends en de impact van Big Tech bedrijven op de maatschappij. “Stuk voor stuk jonge, vrouwelijke ondernemers die het aandurfden om een vernieuwende onderneming te starten”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel.

Nxt Museum is een museum gericht op digitale kunst dat in 2019 werd opgericht. Directeur Merel van Helsdingen liet Uslu kennismaken met games, avatars en immersieve en interactieve installaties waar licht, geluid, dans, mode en filosofie samenkomen met digitale technologie. Vervolgens zette Lilian Stolk, directeur van The Hmm, uiteen hoe ze als platform voor internetculturen bijdragen aan het menselijker maken van het internet – en zo al experimenterend een belangrijke voortrekkersrol binnen de sector vervullen. Van NFT’s en DAO’s tot POAP’s en Web 3.0: dit deel van de culturele sector zit in een spannende stroomversnelling en spreekt een opvallend jong publiek aan. 

Beide directeuren zijn ondernemend en hebben een jonge organisatie onder hun hoede. In een gesprek met hen en de organisatoren van het werkbezoek, Titia Haaxma en Hans Biesheuvel, hoorde de staatssecretaris over de uitdagingen van beide organisaties, welke vraagstukken ze hebben en hoe Cultuur+Ondernemen ze als kennisplatform en financier ondersteunt. 

De delegatie die deelnam aan het werkbezoek in Amsterdam-Noord. Foto: Ebru Aydin