NieuwsONL in de media

Teamgevoel op afstand stimuleren – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Ik heb een it-bedrijf met vijftig medewerkers op kantoor. Toen we in maart startten met thuiswerken, was iedereen gemotiveerd om er samen het beste van te maken. Maar de laatste weken merk ik dat de aandacht en verbinding in het team verslapt. Ik voel minder betrokkenheid en met afspraken wordt nonchalanter omgegaan. Hoe breng ik focus terug in het team?

Op afstand samenwerken wordt voor veel mensen steeds meer een uitdaging. Medewerkers missen al maanden het teamgevoel en de gesprekken bij de koffieautomaat. Hierdoor ontstaat gevoelsmatig steeds meer afstand tot het bedrijf. De dagelijkse routines van videocalls en online contact geven niet hetzelfde werkplezier als persoonlijke gesprekken met collega’s op kantoor. En dan staan ook nog de zomervakanties voor de deur…

Als werkgever is het nu extra belangrijk om te investeren in persoonlijk contact. Blijf actief in gesprek, juist buiten de werkroutines om. Vraag je medewerkers eens één op één wat zij nodig hebben om gemotiveerd te blijven en plezier in hun werk te houden. En kijk vervolgens hoe je aan die behoefte kunt voldoen.

Het fysieke kantoor krijgt er nu ook een nieuwe functie bij, namelijk die van ontmoetingsplek. Door samen een coronaproof kantoorroulatiesysteem te bedenken en de inrichting slim aan te passen, kunnen medewerkers meer tijd samen op kantoor werken. Betrek je medewerkers bij alle aanpassingen, zodat iedereen de ruimte kan nemen die hij of zij nodig heeft.