NieuwsPodcast

ONL Podcast: Titus Kramer: ‘Maximaal jaar, niet twee jaar, doorbetalen bij ziekte’

Maximaal een jaar doorbetaling bij ziekte en werknemers moeten zelf een arbodienst en verzuimverzekering op zak hebben. Dit stelt ondernemer, investeerder en ONL-lid Titus Kramer in de nieuwste podcast van ONL.

Uit onvrede over arbodiensten besloot Kramer juist om te investeren in deze sector. Jarenlang was hij de directeur van arbodienst Capability. Vorig jaar deed hij het bedrijf van de hand. In gesprek met Hans Biesheuvel vertelt de ondernemer over de belangrijkste lessen die hij heeft geleerd.  Beluister hier de podcast.

‘Wetgeving niet gericht op mkb’

“Ik had eigenlijk een grote hekel aan arbodiensten en begreep bij ziekteverzuim nooit welke trajecten er werden doorlopen en had daar weinig grip op als werkgever”, vertelt Kramer. Toen de kans voorbijkwam om een arbodienst te kopen, greep hij die met beide handen aan. Zijn doel was om een ondernemende arbodienst te beginnen. “Dat heb ik ook gedaan, maar ik heb ook veel geleerd.” De aanpak van ondernemers is volgens hem ook niet altijd goed bij ziekteverzuim. “De werknemer heeft natuurlijk ook rechten, maar ik zag wel dat onze wetgeving erg is gericht op grote bedrijven en niet op het mkb”, zegt de ondernemer. “Wat ik ontdekt heb de afgelopen jaren is dat de hele arbo-omgeving is gericht op werknemers en niet op werkgevers en daar wordt de plank misgeslagen.” 

Waarom twee jaar doorbetalen bij ziekte?

“Waarom moet je nog loon doorbetalen na één jaar?”, vraagt Kramer zich oprecht af. “Je kan in een jaar heel snel zien of iemand nog terugkeert in het bedrijf of dat iemand ergens anders goed geplaatst kan worden, maar dit is gerekt tot twee jaar. Waarom? Wie heeft dat bepaald? Dit zorgt voor veel onrust bij kleine bedrijven.” Hier moet volgens Kramer een klap op worden gegeven. Het doorbetalen bij ziekte moet echt worden teruggebracht naar een jaar. 

‘Arbodienst terug naar de werknemer’ 

Werknemers voelen volgens de ondernemer te weinig verantwoordelijkheid meer. “Je komt binnen, je bent niet lekker en hebt een burn-out en de werkgever moet alles maar oplossen. Misschien heel ouderwets, maar je wordt betaald om te werken”, stelt Kramer in de podcast. “Ik zie dat veel werknemers hier een loopje mee nemen en gebruikmaken van wetgeving. Dat vind ik gewoon heel jammer.” De arbodienst moet volgens hem om die reden terug naar de werknemer. “Wat kan een werkgever eraan doen dat jij ziek bent?” Bovendien ligt de oorzaak van veel burn-outs in de privésfeer, wijst hij. “Een werknemer moet zijn eigen arbodienst regelen en verzuimverzekering, net zoals een ziektekostenverzekering”, vindt de ondernemer. 

Tekort aan bedrijfsartsen

Hans Biesheuvel: “Je hoort vaak over de Wet Poortwachter. Deze wet in combinatie met het loon doorbetalen en de AVG wordt vaak gezien als een giftige combinatie. Wat kun je daar over zeggen?” Kramer: “Er zijn regels opgesteld waarin we gezegd hebben dat er na zes weken een bedrijfsarts gezien moet worden, maar zes weken is best een lange tijd. Er is een tekort aan bedrijfsartsen waardoor die termijn van zes weken niet wordt gehaald. Dit traject duurt veel te lang, waardoor mensen onnodig lang thuis zitten. Eigenlijk is er na zo’n lange tijd geen weg terug. Dan krijg je de transitievergoeding nog eens voor je kiezen. Als je alles bij elkaar optelt, durf je als werkgever niemand meer aan te nemen.” 

Ziekteverzuimproces geen taak werkgever

Biesheuvel krijgt vaak terug dat werkgevers angstig zijn om mensen aan te nemen. “Als jij problemen hebt, moet je die zelf oplossen met je eigen arbodienst en verzekering. Ik vind het ook geen taak van de werkgever om het ziekteverzuimproces op zijn bordje te krijgen. Een bedrijf moet ook door: als er één iemand uitvalt, heb je twee inhuurkrachten nodig om dit op te vangen. Moet je eens kijken wat dat kost? Daar moeten we onze ogen voor openen. In zo’n model past ziekteverzuim niet, dus moet je naar een ander model toe.” Het risico moet meer bij de werknemer neergelegd worden. 

‘Roer moet om’ 

Er is onvoldoende politieke aandacht voor de situatie van mkb’ers in de politiek, vindt Kramer. “Voor mkb’ers sluit de wetgeving niet aan, voor grote bedrijven is er prima mee te werken. Niemand durft het roer om te gooien. Bij dit kabinet zie ik het niet gebeuren. Ik ben bang, als je kijkt naar de burn-outs en het hoge ziekteverzuim, dat we afstevenen op iets heel vervelends. Dat is jammer, want dit gaat de economie schaden”, aldus de oud-directeur van Capability.

Beluister hier de hele podcast.