CoronaOndernemerspanel

TOGS-regeling verruimd na onrust bij ondernemers

Op vrijdag 27 maart publiceerden minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de uitvoering van de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Ondernemers kunnen hiermee een directe ondersteuning krijgen van 4.000 euro belastingvrij om hun omzetverlies door de coronacrisis gedeeltelijk op te vangen. Helaas was de regeling niet direct voor alle getroffen ondernemers. ONL kreeg veel mails en telefoontjes van verbaasde en teleurgestelde ondernemers. De ondernemersorganisatie heeft de SBI-codes van de ontbrekende bedrijven gebundeld en overhandigd aan het ministerie van EZK. Afgelopen maandag zijn er dan ook meer SBI-codes aan de lijst toegevoegd, zoals groepen ondernemers in de non-food. Raadpleeg de lijst met alle vastgestelde SBI-codes hier.

De ONL Ondernemers App speelde een belangrijke rol tijdens onze lobby. ONL vroeg haar achterban of zij buiten de TOGS-regeling vallen. En zo ja: vind je dat terecht?

Ongeveer twee derde van de ondernemers in Nederland gaf aan buiten de regeling te vallen. ONL vroeg vervolgens of zij dat terecht vinden. Meer dan 30 procent vond het onterecht dat zij geen aanspraak kunnen maken op deze regeling. Sommige commentaren waren: ‘Wij zijn een grote yogastudio en moeten verplicht sluiten’ ‘We leveren alleen aan horeca en leveren nu niks meer’ ‘Als zzp’er zie ik al mijn opdrachten opdrogen’ ‘Camping gesloten door veiligsheidregio’

ONL heeft zich met man en macht ingezet om de regeling zo ruim mogelijk opgesteld te krijgen. De afgelopen dagen stond ONL dan ook met veel politieke partijen en het ministerie van Economische Zaken in contact om dit voor elkaar te boksen.

Hier stopt het niet! ONL roept alle ondernemers op, die ook in de lijst moeten worden opgenomen, om zich te melden. Dit kan bij RVO of bij ONL via corona@onl.nl of de Ondernemers app.