NieuwsONL in de media

UBO Abnormaal – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als ondernemer overhandig ik veel gegevens aan de overheid en Belastingdienst. Nu komt er ook het UBO-register bij, waar iedereen mijn vertrouwelijk informatie vrij in kan zien. Waarom word ik met naam en toenaam hierin geregistreerd? Komen mijn privacy en veiligheid niet in gevaar?

Het recht op privacy van individuen staat bij de overheid hoog in het vaandel. En terecht. Alleen als het gaat om ondernemers mogen vertrouwelijke gegevens gewoon op straat komen te liggen.

Vanaf 2020 moeten ondernemers in het UBO-register hun persoonsgegevens en hun economisch belang binnen de onderneming openbaar maken. Waarom? Dit is een implementatie van Europese wetgeving met als doel om witwassen en fraude tegen te gaan. Zo wordt het inzichtelijk wie er een belang heeft in een onderneming en hoe groot dat belang is.

Komen de privacy en veiligheid van ondernemers in gevaar? Ja! Het geeft namelijk bruikbare informatie aan criminelen.

Maar wat mij ook stoort is dat ondernemers in het publieke debat worden weggezet als belastingontduikers. De gemiddelde ondernemer is geen miljonair en voldoet keurig aan de belastingplicht.

ONL is voor het aanpakken van witwassen en fraude, maar dit betekent niet dat we de gevoelige informatie van ondernemers openbaar moeten maken.