Columns & OpiniestukkenNieuws

Uitruil – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 11 mei 2017.

Uitruil

De kabinetsformatie lijkt in een belangrijke fase te zijn beland. De toekomst van de arbeidsmarkt in combinatie met belastingen is cruciaal voor een akkoord. Er moeten knopen worden doorgehakt en uitruilen is onontkoombaar.

Laat ik eens zo’n mogelijke uitruil voorstellen. Het ontslagrecht moet drastisch worden versoepeld, anders heeft er over vijf jaar niemand meer een vaste baan. Daarom wordt het aantal ontslaggronden uitgebreid, hoeven kleine bedrijven geen gedetailleerde dossiers bij te houden, wordt de preventieve toets afgeschaft en de transitievergoeding ingeperkt.

In ruil wordt de fiscale behandeling van zelfstandigen en werknemers gelijkgetrokken; een vurige wens van de bonden. Denk aan het koppelen van de zelfstandigenaftrek aan daadwerkelijke uitgaven aan pensioen en arbeidsongeschiktheid en een werknemersaftrek. Vervolgens trekken we de wet DBA definitief in en geven we zzp’ers een eigen wettelijke basis en fiscale grondslag.

Het lijkt me haalbaar en het kan het begin vormen van een nieuwe dynamiek in het debat over de modernisering van de arbeidsmarkt. De politiek moet het wel zelf doen en niet langer wachten op de polder. Die moeten eerst maar eens hun ‘eigen huis’ op orde zien te krijgen!

Uitruil, column van Hans Biesheuvel in de telegraaf over de Kabinetsformatie