Nieuws

Uitstel van terugbetaling- Ondernemersvraag Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Door de coronamaatregelen maak ik als ondernemer sinds maart gebruik van de NOW-regeling. Momenteel ontvang ik NOW 3. Tegelijkertijd moet ik ook geld terugbetalen over NOW 1, omdat mijn loonsom daalde. Ik zit nu zonder inkomsten. Kan ik het UWV vragen om de NOW 1-rekening later terug te betalen?

Aangezien de coronamaatregelen langer aanhouden dan voorzien lopen de naheffing van NOW 1 en de uitkering voor NOW 3 door elkaar heen. Deze overlap valt niet uit te leggen aan ondernemers en zorgt voor veel frustratie. Nog belangrijker zijn jouw zorgen over of je deze naheffing kan terugbetalen, immers maak je niet voor niets nog gebruik van de overheidssteun.

Je bent zeker niet de enige: 6 op de 10 bedrijven krijgen de rekening gepresenteerd voor de te veel ontvangen loonsteun. Zeker omdat je al met zoveel problemen tegelijk bezig bent wil je hier niet wakker van liggen. Je kan het UWV vragen om de NOW 1-rekening later terug te betalen. Zij zullen vervolgens per situatie hier een besluit over nemen.

Mijn advies aan jou is om zo snel mogelijk je financiële zorgen met het UWV te delen. Het invullen van een algemeen formulier op de site van het UWV heeft vaak weinig zin. Zorg ervoor dat je een medewerker aan de lijn krijgt en leg je situatie uit. Wacht hun reactie niet eindeloos af en blijf bellen totdat je een antwoord hebt. De minister van Sociale Zaken heeft het UWV opgedragen om coulant te zijn met terugbetalingsregelingen en moet jou hierin de ruimte bieden.