Nieuws

Ultiem Schrikbeeld – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Ultiem schrikbeeld
Vandaag organiseert de Tweede Kamer een hoorzitting over bijzonder beheer door banken. De afdeling bijzonder beheer is uitgegroeid tot het ultieme schrikbeeld van ondernemers. Het is dan erop of eronder. Met niet alleen grote impact voor het bedrijf en de medewerkers, maar ook privé.
Bij ondernemers heerst het gevoel dat bijzonder beheer niet gericht is op het gezond maken van het eigen bedrijf. De handelwijze van de bank drijft ondernemers verder in het nauw. Ze hebben te maken met onduidelijke renteverhogingen en opslagen, hertaxaties en gedwongen inhuur van adviseurs. Bijzonder beheer ligt dan ook terecht onder de loep.

Onlangs publiceerde de AFM een summier rapport. Wat er wel duidelijk in naar voren komt is dat banken grove steken laten vallen. Ondernemers krijgen onvoldoende duidelijkheid over de beweegredenen van de bank. Waarom word je overgeplaatst? Hoe zijn extra kosten onderbouwd? Wanneer is de bank tevreden en mag je van het strafbankje?

Banken moeten perspectief bieden aan ondernemers om hun bedrijf te redden. Ik roep dan ook de banken op om de ondernemer niet te laten bungelen; herstel het vertrouwen door eerlijke spelregels op te stellen en deze niet tussentijds te veranderen. Bovenal, werk samen om het bedrijf weer gezond te maken.