Van starter naar groeier – De Nationale Ondernemersdag
Van starter naar groeier
Als ambitieuze ondernemer wil je groeien. Niet alleen om meer winst te maken, maar ook om een betere expert te worden, om meer mensen te helpen met je talent, of om je impact en zichtbaarheid in de wereld te vergroten. Maar hoe ga je van starter naar groeier? Volgens schaduwminister Peter Arensman zijn er vier universele regels die elke ondernemer in acht moet nemen.
1. Volg een duidelijke strategie. Een business model moet goed in elkaar zitten. In de praktijk is deze vaak ontstaan door toevalligheden. Veel ondernemers rollen ergens in door bijvoorbeeld een idee of een contact. “Er zijn weinig ondernemers die concreet opschrijven wat ze gaan doen en wat ze willen bereiken. Als je snel wilt groeien met je bedrijf dan moet je kijken naar hoe je dat kunt doen en in welke markt. Je hoeft geen gat in de markt te vinden, het is juist slimmer als je in een markt stapt waar al veel aanbieders zijn die geld verdienen. Als er 100 aanbieders zijn is er ook plaats voor 101 aanbieders. De vraag is: is mijn business model schaalbaar en hoe kan ik het laten groeien?” Cruciaal om snel te groeien is het vastleggen van doelstellingen. Dat kunnen doelen zijn die je binnen 5 jaar wilt bereiken, maar ook doelen die zo ver weg zijn dat die op dit moment niet realistisch lijken.
2. Alleen de beste mensen. Volgens Peter Arensman worden niet altijd de beste mensen aangenomen. Selectie van personeel is extreem belangrijk. “Het duurt lang voordat je als ondernemer in de gaten hebt dat je maximaal succes bereikt met de beste mensen. Dit klinkt logisch, maar weinig ondernemers handelen ernaar. Ze nemen het op de koop toe dat iemand ‘gewoon goed’ is. Als jij de beste wil zijn in de markt en hard wil groeien moet je mensen aannemen die de beste zijn.”
3. Executie overtreft ideeën. Het operationaliseren van ideeën is vaak een bottleneck bij start-ups. “Men denkt vaak dat als je ondernemer bent, het om visie en strategie gaat. Maar het belangrijkste deel is executie; hoe breng je iets van een idee naar uitvoering.”
4. Cash is king. Bedrijven gaan vaak failliet door cash problemen. Er wordt altijd nagedacht over kosten-opbrengsten, maar cash bepaalt alles. “Vaak hebben groeiende ondernemers geldgebrek omdat er niet goed is nagedacht over de cash-forecast. Ze maken een forecast voor kosten en opbrengsten voor de komende jaren, maar uiteindelijk gaat het om je cash-forecast. Dus kun je je groei financieren?”
Op De Nationale Ondernemersdag verzorgt schaduwminister Peter Arensman de sessie ‘Van starter naar groeier’. Wil jij erbij zijn? Meld je hier direct aan!
Van idee naar top onderneming
Van een start-up met 3 opdrachtgevers en 2 werknemers is Alphacomm Outbound Solutions uitgegroeid tot een bedrijf met 50 klanten en 7 werknemers. “Het idee was om via geautomatiseerde berichten patiënten te herinneren aan hun afspraken bij een zorginstelling” vertelt directeur Michael Martens. Zo begon het bedrijf in 2004 met het helpen van een paar afdelingen van een ziekenhuis in Amsterdam patiënten te herinneren aan hun afspraken. “Dat deden we door het uitsturen van een spraakbericht. Een stuk tekst dat is uitgeschreven en opgenomen in een studio met allerlei variabelen erin zoals achternamen, data, tijden en bedragen.” In december 2004 stond Alphacomm in De Telegraaf omdat met die aanpak de vergeten afspraken met 78% waren terug genomen.
Wat Alphacomm vooral heeft gebracht tot waar ze is, is de verandering in de strategie. “In eerste instantie vertelden wij ziekenhuizen ‘Je hebt een probleem’. We hadden veel onderzoeken uit andere landen die de toekomst van een no-show bepaalden en de impact die dit had op deze organisaties. Maar in Nederland was dat niet bekend. Dus we moesten eerst uitleggen dat ze een probleem hadden en dat wij de oplossing hadden.”
Rond 2007 ging Alphacomm voor een nieuwe aanpak. Het team onderzocht welke branches veel behoefte hadden aan communicatie met hun doelgroep. Deze werden benaderd met de vraag welke problemen ze ondervonden en waar ze zo snel mogelijk een oplossing voor wilden hebben. “We zijn dus van de platform gedachte omgedraaid naar de behoefte gedachte. Hierdoor kwamen we ook in andere branches terecht zoals incasso en debiteurenbeheer. Klanten met duidelijke probleemstellingen waar wij maatwerk oplossingen op maakten” legt Michael uit.
Wat Alphacomm vooral onderscheidt is dat de leiding van het bedrijf niet uit techneuten bestaat. “We hebben marketingtechnieken toegepast op communicatie. Onze focus zit op welke inhoud verstuur je, wanneer, hoe vaak etc. Het technische gedeelte vinden wij niet heel spannend. Ons onderscheid zit in de berichten zo effectief mogelijk maken om die techniek heen.” Op dit moment kijkt Michael naar mogelijkheden buiten Nederland. “We maken ons platform nog meer schaalbaar zodat we kunnen internationaliseren.”
Michael’s advies aan startende ondernemers die willen groeien is: “Praat met je potentiële klanten en bouw een dienst die precies doet wat de klant verwacht. Niet omdat het technisch kan of omdat jij het een briljant plan vindt, maar iets waar mensen echt profijt van hebben en willen gebruiken. Denk tot in detail na over wat het voor de markt betekent.
Breng een ‘minimum viable product’ op de markt en ontwikkel die door, samen met je eerste klant. Als het product precies doet wat het moet doen voor die klant dan heb je de juiste trigger om nieuwe klanten te krijgen.”