Columns & OpiniestukkenNieuws

Verkeerde prikkel – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 27 april 2017.

Verkeerde Prikkel

Eén van de meest verstandige maatregelen van het inmiddels demissionaire kabinet is de verkorting van de WW duur naar maximaal 24 maanden. Juist nu de arbeidsmarkt weer flink op gang is hebben de oude poldermastodonten VNO en FNV met nadrukkelijke support van Lodewijk Asscher besloten de 4 jaar oude afspraak uit het Sociaal Akkoord om het 3e WW jaar via de CAO te repareren weer op tafel gelegd. Dit is onverstandig en onbegrijpelijk.

Alle arbeidsmarktanalyses tonen aan dat het exact de verkeerde prikkel is voor mensen in de WW. Bovendien maakt het arbeid weer duurder, terwijl het van het allergrootste belang is om arbeid structureel goedkoper te maken en de lasten te verlagen voor hardwerkende Nederlanders.

Het WW-plan past helaas wel in het beeld van de afgelopen jaren. De oude polder slaagt er steeds weer in om zonder enige aansluiting met de economische realiteit en het sentiment in de samenleving hardwerkend Nederland op te zadelen met slechte achterkamertjes recepten zoals de wet werk en zekerheid en de wet DBA.

Ik roep de onderhandelaars aan de formatietafel op om de oren niet langer te laten hangen naar de SER en de oude polder, maar zich breed te oriënteren. Zet in op een revolutionaire modernisering van de arbeidsmarkt, mét draagvlak in de samenleving.

 

Verkeerde prikkel - Column Hans Biesheuvel - Telegraaf