NieuwsONL in de media

Wat houdt verlenging van de NOW in? – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Samen met de medewerkers van mijn lunchrestaurant heb ik de afgelopen maanden steeds gefocust op kostenbesparingen en nieuwe verdienmodellen. Maar de omzet is nog lang niet op peil dus ik ben de komende maanden nog afhankelijk van de NOW-regeling voor het uitkeren van de lonen. Wat is er nu precies veranderd in de NOW, waar moet ik rekening mee houden?

Het minimale percentage omzetverlies om in aanmerking te komen voor de loonsubsidie blijft tot januari nog 20%, maar stijgt daarna naar 30%. En de tegemoetkoming in de loonsom wordt vanaf oktober in tijdvakken van drie maanden afgebouwd, van 80% tot januari, naar 70% tot april, naar 60% tot juli. De NOW biedt ondernemers dus voor langere tijd perspectief maar de tegemoetkoming wordt geleidelijk afgebouwd.

Het is nu dus van groot belang om een plan voor de lange termijn te maken. Welke aanpassingen kunnen jouw bedrijf helpen om te overleven én te vernieuwen? Probeer daarbij buiten de bekende kaders te kijken. Kun je misschien andere functies toevoegen aan je bedrijf? En waar kan omscholing toe leiden?

In de NOW blijft de inspanningsverplichting tot scholing bestaan. Het omscholen van je medewerkers kan gevoelsmatig haaks staan op je doel om je bedrijf te laten overleven, maar draagt op termijn bij aan economisch herstel én biedt jouw bedrijf misschien ook nieuwe perspectieven. Kijk ook eens naar de SLIM-subsidie voor scholing en ontwikkeling. Mkb-ondernemers kunnen die subsidie tot eind september aanvragen.