Vermogensrendementsheffing – Hans Biesheuvel – BNR
Dinsdag 19 juni 2018
Vermogensrendementsheffing – Hans Biesheuvel – BNR
Tijdens de BNR uitzending van 6.00 uur sprak Hans Biesheuvel, namens ONL, over het vermogensrendementsheffing. Vandaag doet ONL samen met de Novak, Register Belastingadviseurs, Bond voor Belasting Betalers en Vereniging van Effectenbezitters een oproep, door middel van een brief, aan het kabinet om het vermogensrendementsheffing aan te passen en stappen te ondernemen.
Hans Biesheuvel tijdens de uitzending: “We betalen al tien jaar lang veel te veel belasting. Met name de laatste twee jaar. Momenteel zijn er drie fictieve rendementspercentages, die liggen tussen de 2,5% en 5%, afhankelijk van hoeveel spaargeld je hebt. Het kabinet heeft in het regeerakkoord aangekondigd dat ze het gaan corrigeren naar een daadwerkelijk rendement. Maar we zijn nu acht maanden verder en we hebben nog niets gezien van stappen die zijn ondernomen in deze richting. We verwachten nu eigenlijk dat de staatssecretaris snel met een wetgeving komt om het vermogensrendementsheffing daadwerkelijk aan te passen”.
“Het probleem zit ook bij de Belastingdienst door alle ICT problemen. Die kunnen nieuwe wetgeving überhaupt niet aan”, zegt Bas van Werven tegen Hans tijdens de uitzending.
“Dat is een vreemd argument. Iedereen moet z’n spaargelden opgeven. En als je een huis hebt, ook de waarde van je huis. Dit staat allemaal in de belastingaangifte. In andere lidstaten van Europa kan men wel een daadwerkelijk rendement belasten dus ik zie echt niet in waarom dat in Nederland niet zou kunnen”, reageert Hans Biesheuvel.
“De Belastingdienst moet het kunnen regelen. Een voorbeeld: als je €75.000 spaargeld hebt, dan is de belastingdruk al meer dan 100% op het rendement. Dit is voor het belastingmoraal in Nederland erg slecht. We vinden allemaal dat we een goede buffer moeten hebben en dat we spaarzaam moeten zijn. Dat moet ook beloond worden. De spaarrente is al onder de één procent. Mensen worden aangezet om te beleggen met alle risico’s van dien, terwijl het overgrote deel van het spaargeld ook dient als pensioen. Daarom moet er snel overgestapt worden naar het belasten van daadwerkelijk rendement. Het kost ontzettend veel geld, maar hoeveel wij betalen is zeer onrechtvaardig.
ONL en haar haar partners hebben een Ultimate Forward Rate (UFR) voorgesteld. “De Ultimate Forward Rate is een fictief rendement gebaseerd op reële verwachten. Het CBS kan goed voorspellen hoe de rendementen zich ontwikkelen de komende jaren. De UFR is the second best. Een daadwerkelijk rendement zou natuurlijk het beste zijn, maar mocht het voor de fiscus te ingewikkeld zijn dan stellen we dit voor.”
“Het is ook belangrijk, dat het kabinet het signaal geeft dat ze beleggers en spaarders serieus nemen en ze zo dichtbij mogelijk met een daadwerkelijk rendement belasten. De staatsecretaris komt deze week met een brief over hoe het probleem aangepakt gaat worden. We hopen dat de staatssecretaris nu echt met daadwerkelijke stappen gaat komen.”
Klik hier om het eerste deel van de uitzending terug te luisteren.
Klik hier om het tweede deel van de uitzending terug te luisteren.