Columns & Opiniestukken

Vijf over twaalf – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 21 september 2017

Vijf over twaalf

Ruim een jaar zitten opdrachtgevers en zzp’ers in grote onzekerheid. De Wet DBA zorgt nog steeds voor angst voor boetes en naheffingen. Zzp’ers vrezen voor hun omzet. Nu het einde van het jaar nadert komen vele zelfstandigen weer in de problemen. Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat de opschorting van de Wet DBA niet helpt. Een definitieve oplossing is broodnodig: het is vijf over twaalf.

Wij hebben een juridisch goed onderbouwde oplossing op de formatietafel gelegd. Stel de keuze van werkenden centraal. Pak alleen schijnzelfstandigheid aan en laat werkenden die voor het zzp-schap kiezen met rust. Iedereen die zichzelf inschrijft als ondernemer en kiest om niet als werknemer te werken, krijgt geen gezeur met de Belastingdienst.

Dit wordt alleen anders bij schijnzelfstandigheid. Concurrentie op arbeidsvoorwaarden door afpakken van zekerheden of onderbetaling worden gericht aangepakt door de Belastingdienst. Duidelijke criteria in de wet zorgen dat de Belastingdienst gericht kan handhaven. Tegelijkertijd weten anderen dat ze niets te vrezen hebben.

Ruim een jaar lijden zzp’ers en hun opdrachtgevers schade. We kunnen de hete aardappel niet langer voor ons uitschuiven. Nu is een duidelijke oplossing nodig. De Wet DBA moet definitief weg.

 

Vijf over twaalf column Hans Biesheuvel in de Telegraaf