Columns & Opiniestukken

Voordeel van de Twijfel – Hans Biesheuvel – Telegraaf

Donderdag 20 september 2018

Voordeel van de twijfel

Een sterk MKB is cruciaal voor Nederland. Ik zie dat het kabinet dit steeds meer beseft. Veel van de belangrijke onderwerpen staan op de agenda, en er wordt steeds meer gedaan voor ondernemers. Ik wil het kabinet daarom voor nu het voordeel van de twijfel geven. Maar er moet nog veel gebeuren voordat we echt positief kunnen zijn.

De afgelopen weken is er goed geluisterd naar ondernemers. Het vervelende plan om de aanmerkelijk-belang-belasting te verhogen is afgezwakt en er wordt extra geld voor het MKB vrijgemaakt. Ook positief is de verlaging van de vennootschapsbelasting, waarvoor we al jaren voor lobbyen. Hiervan profiteert het hele Nederlandse bedrijfsleven.

Helaas zijn ook veel beloofde punten blijven liggen. Op fiscaal gebied moet echt werk gemaakt worden van de werkkostenregeling en de vermogensrendementsheffing.  Daarnaast wachten ondernemers ook nog steeds op oplossingen voor de loondoorbetaling bij ziekte en de Wet DBA.

Hopelijk wil het kabinet nu doorpakken. Ondernemers hebben namelijk nog steeds het gevoel dat ze er financieel niet op vooruit gaan. Dat de voordelen vooral voor multinationals zijn. Daarom wil ik me samen met het kabinet inzetten voor een merkbare lastenverlichting voor het MKB. Ik blijf wel balen van de vervelende Btw-verhoging.