Nieuws

Voorjaarsnota: meer belasting bedrijven

Ondernemers gaan deels opdraaien voor het stijgende begrotingstekort van dit kabinet. Dat blijkt uit de gepubliceerde Voorjaarsnota van het Ministerie van Financiën. De lastenverzwaring voor het bedrijfsleven zat eraan te komen. Ondernemers zijn – zoals gebruikelijk – aangewezen om het begrotingsgat te dichten. Ondanks de coronacrisis, de energieprijzen en de inflatie. ONL voor Ondernemers houdt dan ook een zure nasmaak over aan de Voorjaarsnota.

Het kabinet heeft te maken met miljardentegenvallers en moet geld vinden om de begroting sluitend te maken. Een deel van het gat wordt gedicht met geld uit het klimaat- en stikstoffonds. Ook laat de regering het begrotingstekort oplopen. Maar de rest haalt het kabinet bij ondernemers vandaan. Zo wordt onder meer het hoge VPB-tarief verlaagd, gaan MKB-ondernemers meer belasting betalen in box 2 en wordt het voor werkgevers moeilijker om expats naar Nederland te halen.

ONL-voorzitter Hans Biesheuvel: “De lastenverzwaring voor ondernemers in de Voorjaarsnota komt niet als een verrassing. Wat mij wel ontzettend veel zorgen baart is de opeenstapeling. Eerst corona, nu de stijgende kosten en binnenkort hogere belastingen. De lastenverzwaring voor ondernemers komt op het slechtst denkbare moment. Veel MKB-ondernemers hebben het al meer dan twee jaar heel erg zwaar. De grens van wat het Nederlandse MKB kan dragen komt in zicht. Het ongebreideld verhogen van de lasten voor MKB-ondernemers kan niet blijven doorgaan, dat moet het kabinet zich goed beseffen”.

ONL vindt het dus belangrijk dat er oog blijft voor ondernemers. Het geld moet eerst weer verdiend worden. En ook groeit de onvrede. Het kabinet stelt bijvoorbeeld dat het herstel na de coronacrisis sneller gaat dan verwacht, maar dat is maar deels waar. Veel ondernemers, met name in bepaalde sectoren, hebben het nog hartstikke moeilijk. Er is simpelweg weinig ruimte om te investeren, terwijl dit wel nodig is. Die waarschuwing geeft ONL aan de politiek af.

Tot slot is het zaak dat de kloof tussen politiek Den Haag en ondernemers kleiner wordt, en niet groter. Het is daarom volgens de ondernemersorganisatie belangrijk dat de politiek ondernemers nog meer opzoekt. Met nog meer gesprekken en bezoeken aan het bedrijfsleven. ONL levert daar graag een bijdrage aan.