Schaduwkabinet

• Wanneer komt er een minister van Toerisme?

Column Benno Leeser – Schaduwminister van Familiebedrijven
Telegaaf MijnBedrijf 21 mei

Wanneer komt er een minister van Toerisme?

Afgelopen week was ik met het NBTC Holland Marketing op promotiereis in China. Tijdens deze reis krijgen belanghebbenden de gelegenheid zich te presenteren op de Chinese toeristische markt.
Ons eerste bezoek brachten wij aan Chengdu, een stad met 10 miljoen inwoners, om vervolgens ook de steden Hangzhou en Beijing aan te doen.

De trip is een vervolg op de alliantie tussen KLM, Schiphol, Amsterdam Marketing en NBTC. Dit soort reizen is heel goed, al was het aantal van dertien deelnemende bedrijven aan de geringe kant en werd de aanwezigheid van bijvoorbeeld het Van Gogh Museum, Keukenhof, De Bijenkorf en Nederlandse hotels gemist. Degene die wel aansloten waren o.a. de leden van de alliantie, drie Amsterdamse diamantairs, het Stedelijk Museum, Royal Delft, Madurodam, Henry Willig Kaas en de steden Maastricht en Den Haag. Zij zien het belang in van dit soort reizen en gezamenlijk maken wij dan ook een compliment aan het NBTC en het kantoor in Beijing die deze reis uitstekend hebben georganiseerd. Wij kunnen er niet genoeg op wijzen dat toerisme voor Nederland belangrijk is voor zowel het geld dat men hier spendeert als ook de werkgelegenheid.

Groot was dan ook de opkomst van de Chinese reiswereld die zeer geïnteresseerd is in wat Nederland te bieden heeft.

Helaas is het toerisme vanuit kapitaalkrachtig Rusland beduidend minder vanwege de politieke omstandigheden. Een zelfde situatie doet zich voor vanuit Indonesië al ligt hier de enorme devaluatie van de roepia aan ten grondslag. Voor wat betreft China zien we inmiddels een goed herstel en is de toeristenbranche bijzonder positief over een bezoek aan Nederland.

Het staat als een paal boven water dat Nederland toe is aan een minister van toerisme omdat deze tak een enorme financiële injectie aan de economie en werkgelegenheid kan geven.