Nieuws

Wat zijn de nieuwe voorwaarden voor het handelsregister van de KvK? Ondernemersvraag in de Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als tech-bedrijf huur ik een databedrijf in dat voor mij bedrijfsinformatie over mijn klanten uit het handelsregister haalt en analyseert. Nu lees ik dat de KVK nieuwe voorwaarden opstelt voor het gebruik van het handelsregister. Ik ben hier niet van op de hoogte gebracht. Wat verandert de KVK precies en wat zijn daarvan de gevolgen?

De KVK heeft nieuwe regels opgesteld die het (her)gebruik van handelsregisterinformatie vergaand beperken. Je was al verplicht om tegen betaling je bedrijfsgegevens achter te laten bij de KVK. Het lijkt erop dat je straks ook al je zakelijke data over jouw klanten verplicht bij de KVK moet afnemen. Veel ondernemers maken echter gebruik van bedrijfsinformatiespecialisten die de data hergebruiken.

Ook zij kunnen je prima voorzien van betrouwbare krediet- en bedrijfsinformatie op basis van het openbare handelsregister, maar worden nu door de KVK buitenspel gezet. Hoewel veel ondernemers hier niet over op de hoogte zijn, is het toch belangrijk dat zij dit weten. Ik ben namelijk bang dat het afnemen van zakelijke data bij de KvK straks gebeurt zonder toegevoegde waarde, tegen hogere tarieven en met een lagere service. Hierdoor wordt de ondernemer buitenspel gezet!

De KVK zet concrete stappen richting monopolisering van het publieke Handelsregister, terwijl zij door belastinggeld wordt gefinancierd. Het is cruciaal dat ondernemers en databedrijven toegang houden en gebruik kunnen blijven maken van de informatie uit het handelsregister voor bedrijfs- informatie. Open bedrijfsinformatie zorgt voor transparantie, maar het zorgt er ook voor dat ondernemingen blijven investeren in elkaar.