ONL in de media

‘We gaan heel moeilijke tijden tegemoet’ – Hans Biesheuvel bij BNR Radio

Bron: BNR Nieuwsradio

Niet één, niet twee, maar soms zelfs drie of vier steunmaatregelen tegelijk. Het mkb klopt massaal aan voor coronasteun. Twee vijfde van de mkb-bedrijven hebben de afgelopen maanden NOW, Togs of belastinguitstel aangevraagd, blijkt uit een analyse van het CBS.

Volgens werkgeversorganisaties blijft de behoefte aan steun ondanks de versoepelingen groot. Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland, pleit voor pauze-faillissementen en langer uitstel van bankaflossingen. Bedrijven in zwaar getroffen sectoren zouden in een soort zombiestand de coronacrisis kunnen overleven. ‘We gaan nog hele moeilijke tijden tegemoet en ik ben de afgelopen dagen niet optimistischer geworden.’

Derde steunpakket
Op verschillende plekken, zoals de autobranche en de metaal, beginnen de problemen nu door te dringen, zegt Biesheuvel. ‘Ik denk dat het met maatwerk mogelijk is om veel bedrijven toch te laten overleven. Met name seizoenbedrijven hebben geen buffer weten op te bouwen. Een derde steunpakket is echt noodzakelijk om die bedrijven door de winterperiode heen te loodsen. Bedrijven moeten de keuze krijgen: deeltijd-WW of een nieuwe NOW-regeling.’ Biesheuvel pleit voor terugkeer van de deeltijd-ww. Die biedt volgens hem meer voordelen dan de NOW.

Je hoort het volledige commentaar van Hans op de website van BNR Nieuwsradio