Nieuws

Werk- en pensioenbeleid

De arbeidsmarkt is al direct ‘na’ Corona oververhit. Dat zal verder toenemen, zeker als álle sectoren – horeca/entertainment – weer opengaan. En de komende jaren heel veel babyboomers minder gaan werken en/of helemaal met pensioen gaan.

Kortom, we hebben alle ‘mankracht’ nodig in Nederland, willen we onze welvaart op peil houden de komende jaren.

Dat betekent dat we alle werknemers – jong én oud – aan het werk moeten houden. Dus jongeren ‘behoeden’ voor uitval en ouderen via employability zo lang mogelijk (parttime uiteraard) aan het werk houden.

Daartoe moet iedere bedrijf, iedere werkgever een goed werk- en pensioenbeleid hébben én doorontwikkelen.

Werkbeleid
Vaak ontbreekt dat. Werkbeleid is bijvoorbeeld thuiswerken. De wegen staan alweer overvol. Waarom vraag ik mij af? Waarom móet iemand maandagochtend om half 9 ‘ergens’ zijn terwijl het werkt dat hij/zij daar gaat doen ook thuis kan? Werkoverleg doe je via teams en/of op dinsdagmiddag. En misschien gewoon minder overleggen, met minder mensen! Meer eigen verantwoordelijkheid en dus minder – middle-managers. Die kunnen dan zinnig(er) werk doen. Waarbij de nieuwe norm voor jongeren echt 4 dagen/30 uur is c.q. wordt.

Pensioenbeleid
Ook dit ontbreekt vaak. Breng in kaart wat een werknemer van 55 jaar nog kan en wil, en hoe lang. Vervolgens stuur je daarop, qua werkbelasting en (bij)scholing. En als iemand na 5-10 jaar bij jouw bedrijf niet in staat is om zelfstandig met veel eigen verantwoordelijkheid te werken, dan moet je je afvragen of hij/zij bij jou past?! En wellicht hem/haar helpen naar een andere werkgever/baan. Daarvoor is overigens ook de transitievergoeding bedoeld, niet als alternatieve gouden handdruk.

Kortom, in plaats van te ‘neuzelen’ over vakantiedagen, een nieuw mobieltje of laptop, moet de aandacht naar het echte werk- en pensioenbeleid verschuiven. Dat is de verantwoordelijkheid van werkgever- en werknemer, ondersteund door HR en de OR. Waarbij ‘wil niet-kan niet’ geen optie is.

En een echte ondernemer is natuurlijk gebaat bij een prima werkomgeving!

Mogelijkheden genoeg
De huidige pensioenwetgeving met alle individualiserings- en flexibiliseringsmogelijkheden biedt al ruimte genoeg. Dat wordt met de nieuwe wet Toekomst Pensioenen alleen maar meer en beter.

Theo Gommer – 13 oktober 2021