Nieuws

Werkbezoek Kiki Hagen (D66) aan duurzaam kledingatelier

Ondernemer Giselle van der Star van Atelier Jungles in Den Haag maakt samen met nieuwkomers duurzame kleding van oud- of biologisch textiel. Hans Biesheuvel bracht maandag samen met Tweede Kamerlid Kiki Hagen van D66 een bezoek aan het atelier op de Haagse Binckhorst.

Van der Star produceert kleding met oog voor mens en natuur. Van oud textiel of biologisch textiel maakt zij samen met haar medewerkers duurzame en oer-Hollandse kleding en (baby)accessoires. De nieuwkomers die werkzaam zijn in het naaiatelier als kleermakers en naaisters hebben al ervaring in het vak, maar hebben moeite met het vinden van werk, bijvoorbeeld als gevolg van een taalbarrière. Op de werkvloer worden zij begeleid en getraind waardoor zij vaardigheden leren om door te stromen naar een baan en de taal kunnen leren. Tijdens het bezoek kregen Biesheuvel en Hagen een rondleiding door het atelier. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een opdracht voor het maken van duurzame kinderkleding.

Uitdagende start

De Haagse onderneemster opende een week voor de eerste coronamaatregelen de deuren van haar atelier. Ze blikte terug op deze uitdagende tijd waarin zij haar bedrijfskoers volledig moest omgooien om te overleven. Dat deed zij door creatief in te spelen op de behoeften. Zo maakte zij met haar team mondkapjes van stof. Daarnaast werkt Van der Star steeds vaker samen met bedrijven, die een nieuwe bestemming voor oude bedrijfskleding zoeken of banners hergebruiken als laptophoezen.

Obstakels

Als duurzame ondernemer ervaart de ondernemer specifieke obstakels, omdat de prijs van een kledingstuk dat duurzaam geproduceerd een stuk hoger ligt dan de prijs van fast fashion. Duurzame ondernemers lopen er vaak tegenaan dat de informatievoorziening naar consumenten niet transparant is. Dan staat op een kledinglabel dat het gaat om duurzame productie, terwijl slechts een paar procent van het gebruikte textiel daadwerkelijk op een duurzame manier is gemaakt. Hagen zet zich in de Tweede Kamer in voor een duurzame en circulaire textielindustrie. Een van de stappen hierin is een regeling die per 1 juli 2023 alle importeurs en producenten van textiel verantwoordelijk maakt voor de afvalfase van textiel, de zogeheten Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) textiel. De producenten en importeurs moeten dan een inzamelsysteem voor textiel regelen en doelstellingen voor hergebruik en recycling behalen. Deze regelgeving stimuleert duurzaam ondernemen en komt ondernemers zoals Van der Star dus ten goede.