De Groningen TapesNieuwsPodcast

ONL op werkbezoek met UWV langs Drentse ondernemers

HOOGEVEEN Afstand tot de arbeidsmarkt of een beperking? Voor veel ondernemers is dit geen enkel probleem. In Drenthe gaan tal van ondernemers op creatieve wijze om met het grote personeelstekort waar vrijwel alle sectoren last van hebben. Zo lopen de medewerkers van tankstation Klok in Hoogeveen weg met Sterre, een personeelslid met het Syndroom van Down, die onmisbaar is op de werkvloer. “Lokale gemeenten, ondernemers en het UWV moeten veel meer samenwerken om op een creatieve manier mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen”, zegt ONL-voorman Hans Biesheuvel.

Ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers organiseerde maandag een werkbezoek voor het UWV. ONL wil dat het UWV, lokale overheden en ondernemers elkaar vaker opzoeken om meer mensen aan het werk te krijgen. “Er liggen tal van kansen, die nu niet worden gegrepen”, zegt Biesheuvel. “Iemand aan het werk krijgen, is maatwerk. Mensen met een beperking, afstand tot de arbeidsmarkt of een vluchtelingenachtergrond, zijn vaak prima inzetbaar, maar deze bedrijven en werknemers moeten elkaar wel kunnen vinden. Het is belangrijk dat beide partijen weten waar zij terecht kunnen.”

Bedrijven kijken over grens

Bij drie bedrijven werd een kijkje genomen samen met Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van het UWV. Bij de fabriek van Pandriks Bake Off in Meppel wordt vaak gewerkt met statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en arbeidsmigranten uit Oost-Europa om aan de grote vraag aan afbakbroodjes voor supermarkten te voldoen. De huisvesting wordt geregeld door een uitzendbureau waar Pandriks zaken mee doet. Vanwege het tekort aan arbeidskrachten moeten het bedrijf letterlijk over de grens kijken naar extra handjes.

Personeelstekort groter dan ooit

Datzelfde probleem geldt voor Betech Group, een bedrijf uit Hoogeveen dat zich richt op het produceren van grote series draaiwerk en het frezen, draaien en spuitgieten van kunststof. Het bedrijf haalt noodgedwongen kennismigranten naar Nederland om het werk te kunnen doen. Voor deze werknemers, die onder meer uit India komen, wordt door het bedrijf zelf huisvestiging geregeld. Betech Groep geeft ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. “Het personeelstekort is een groter probleem dan ooit. Alle kansen om mensen aan het werk te krijgen, moeten worden benut”, aldus Biesheuvel. “Dat kan alleen door nog kortere lijnen tussen de lokale overheid en het bedrijfsleven.”