Nieuws

Gastblog Theo Gommer: Werkgevers, maak gebruik van flexibel pensioen!

Onze pensioenexpert Theo Gommer heeft weer een nieuw gastblog geschreven:

Sinds 2021 kan een werkgever een werknemer een boetevrij Recht op Vervroegde Uitreding (RVU) geven. Dit kan vanaf 3 jaar voor de AOW-datum.  De vraag is of een werkgever daaraan moet meewerken gezien de krapte op de arbeidsmarkt. Het antwoord moet natuurlijk ‘nee’ zijn. Ik zal het toelichten. Ik schreef in 2018 al eens dat werkgevers meer energie moeten zetten om oudere werknemers (lees vanaf 55-60 jaar) aan het werk te krijgen en te houden. Inmiddels is de krapte op de arbeidsmarkt zo groot, dat het echt nodig is om iedereen ‘erbij’ te houden. Koste wat het kost zou ik zeggen.

Dan moet er gebruik gemaakt worden van alle mogelijkheden die er zijn binnen het pensioendomein en dus de flexibiliteit van pensioen. Daar hoort natuurlijk ook de RVU bij, waardoor een werknemer bij een andere werkgever aan het werk kan als hij de huidige baan niet meer kan volhouden. Maar, beter is het natuurlijk om te gaan parttimen in combinatie met deeltijd pensioen. In plaats van een ‘dure’ RVU kan beter gekozen worden voor een ‘betere’ beloning voor de minder uren, al dan niet in combinatie met demotie/een generatie-regeling. En aangepast werken, waaronder zeker ook (meer) thuiswerken. Dus bijvoorbeeld 70/80% werken, 85/90% salaris en 90/100% pensioenopbouw. Of in welke verhoudingen dan ook. Dit kan allemaal al sinds de Witteveen-wetgeving uit 1995…. hoog tijd om het nu goed te gebruiken.

De werknemer kan dan ook nog eens kiezen voor een lumpsum van 10% van zijn ingegane pensioen (vanaf 2023) of een hoog/laag-pensioen tot en na AOW-datum of juist de AOW-uitkering overbruggen.Naast betere invulling van de werkzaamheden, hoort ook scholing daarbij en een goede financiële planning. Iemand van 55/60 is niet ‘oud’, maar ervaren en kan nog makkelijk 15 jaar mee!

Hoe het namelijk ook is, langer werken levert het meeste op: meer inkomen en (dus) meer pensioen! En langer werken – mits binnen de mogelijkheden en met voldoende vrijheid en eigen verantwoordelijkheid- levert meer geluk en gezondheid op!

Meer lezen van Theo Gommer? Klik dan hier!