Nieuws

Toekomst van de Wet DBA – Hans Biesheuvel – HR Journaal

Toekomst van de Wet DBA 

8 maart 2018, HR Journaal

Hans Biesheuvel was in het HR Journaal, waar onder andere werd gepraat over de Wet DBA. ONL zorgt dat ondernemers gehoord worden, door de politiek, door banken, door heel Nederland. Er moet meer mét in plaats over ondernemers worden gepraat.

De huidige fiscale spelregels luiden dat de Wet DBA wel bestaat maar momenteel nog niet wordt gehandhaafd. Er moet iets aan schijnzelfstandigheid worden gedaan alleen is het moeilijk te realiseren op korte termijn.  “De regering wil dat de nieuwe regels al per 2020 ingaan. Maar dit kan niet in zo’n kort tijdsbestek,” zegt Hans Biesheuvel op het HR Journaal. Men moet realistisch blijven. Het gaat jaren duren om de veranderingen daadwerkelijk te realiseren. Dit komt omdat er veel partijen zijn die hieraan mee moeten werken. Zoals de Belastingdienst, Raad van State, web-modules en daarbij zijn de Eerste Kamerverkiezingen volgend jaar al. Hans Biesheuvel vertelt “wij hebben met acht partijen suggesties gedaan bij Minister Koolmees om duidelijkheid te creëren op de korte termijn. ”

Meer duidelijkheid voor ondernemers is belangrijk zodat zij weten waar ze aan toe zijn. Een belangrijke vraag is: wanneer ben je een ondernemer?  Hoe kan dit objectief getoetst worden? Hiervoor kan gekeken worden naar de inschrijving in het handelsregister. Schijnzelfstandigheid is een grote zorg voor ondernemers. “Er moet een contract zijn met twee handtekeningen van de opdrachtgever en opdrachtnemer. Op dat moment heeft de opdrachtnemer een bewuste keuze gemaakt om te ondernemen. Hier zou geen sprake moeten zijn van Schijnzelfstandigheid,” zegt Hans Biesheuvel. “Een opdrachtnemer tegen een laag uurtarief, bijvoorbeeld minder dan 18 euro, kan duiden op Schijnzelfstandigheid.”

Er zijn steeds meer ZZP’ers bijgekomen het afgelopen jaar. Het is belangrijk dat deze ondernemers weten waar ze aan toe zijn. De Belastingdienst is er mee bezig en de politiek zit er nu ook bovenop. Maar om het niveau van de regeling te bereiken wat in het regeerakkoord staat is in de realiteit lastig. Het definiëren van misbruik bepaling is belangrijk. De overtuiging vanuit de politiek voor verbetering en oplossingen is er. Hier werkt ONL graag aan mee. Hans Biesheuvel zegt: “We halen iedere dag de mening op van ondernemers en leggen die neer bij de politiek. Maar wel altijd met de instelling, we willen de mouwen opstropen, dingen mee regelen en realiseren.”  Ondernemerschap is de sleutel tot maatschappelijke uitdagingen. Ondernemers horen betrokken te zijn bij het maken van nieuwe plannen.

Klik hier om de uitzending terug te kijken.