Nieuws

Wiedergutmachung – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel
Telegraaf, 14 juli 2016

Wiedergutmachung
Sinds de val van Lehman Brothers in 2008 staat de reputatie van banken blijvend onder druk. Banken zijn veelal op kosten van de belastingbetaler gered en geherkapitaliseerd. De fraude met de Euribor-rente, de duimschroeven van bijzonder beheer en de ongelukkige verkoop van rentederivaten hebben het vertrouwen in bankiers niet bepaald verhoogd.

Onder druk van de politiek en de toezichthouders is het toezicht op de sector strenger geworden en zijn de kapitaaleisen verhoogd. Na jaren van getob krijgen ondernemers met rentederivaten duidelijkheid. Onder grote druk hebben banken toegezegd hen te compenseren. Wat mij betreft luidt dit het begin van het herstel van vertrouwen in en slaan we de bladzijde om.

De Nederlandse economie zit weer in de lift. Ondernemers en banken hebben elkaar daarbij nodig. Het financieren van ondernemers met goede plannen zorgt voor groei en is de olie in de raderen van de economie. Bloeiende bedrijven en investerende ondernemers scheppen banen.

Het is tijd om vooruit te kijken. Daarom neem ik het initiatief om in het najaar een ‘Wiedergutmachungsdag’ te organiseren. Ik nodig iedereen uit, ondernemers, bankiers, toezichthouders en politici, om met nieuw elan de toekomst in te gaan. Door samen te werken ontstaan er kansen. Daar heeft Nederland behoefte aan!

2016 06 14_Telegraaf_Column_HansBiesheuvel_Wiedergutmachung