Columns & OpiniestukkenNieuws

Woekerpolis..? – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 13 juli 2017

Woekerpolis…?

Stevent het MKB af op een eigen woekerpolis-affaire ‘dankzij’ de banken? Het rentederivatendossier is één vaan de grootste financiële schandalen van ons land. Duizenden ondernemers kochten van banken een rentederivaat, een ingewikkeld financieel product waarmee MKB’ers het risico op rentestijgingen konden afdekken. Bijna 20.000 ondernemers kochten voor in totaal €26 miljard aan dit soort derivaten.

Ruim een jaar geleden werd na veel druk van o.a. de Tweede Kamer door minister Dijsselbloem een Derivaten Commissie ingesteld. Deze heeft een Uniform Herstelkader vastgesteld, op basis waarvan banken plechtig hebben beloofd op uiterlijk 1 juli 2017 de schade aan de gedupeerde ondernemers te vergoeden. Helaas is er tot op heden vrijwel niets van die toezegging waargemaakt door de banken.

De bankiers zijn druk met de AFM, de accountants en de interne organisatie, ondertussen heeft de MKB’er wéér het nakijken. Het afhandelen duurt veel te lang. Ik vind het onacceptabel dat dit maar blijft voortslepen. Als je bankiers hier mee confronteert dan is het ‘ja maar’ niet van de lucht. Ik ben het inmiddels spuugzat. Ondernemers wachten al jaren op de €1,5 miljard euro schadevergoeding, terwijl de banken maar blijven treuzelen, het is nu tijd voor actie!

 

Rentederivaten de nieuwe woekerpolissen

dav