AgendaOpenbare bijeenkomsten

Woensdag 1 oktober: Opening Art The Hague door Hans Biesheuvel

Van woensdag 1 tot en met zondag 5 oktober is Art The Hague, de beurs voor hedendaagse kunst, het inspirerende middelpunt van een week lang kunst in Den Haag. Hans Biesheuvel verzorgt de opening van Art The Hague. Biesheuvel is Haagse ondernemer en al jaren bestuursvoorzitter van het Festival Classique. Hij richtte vorig jaar september de ondernemersorganisatie ONL voor Ondernemers op.

De tweede editie van Art The Hague vindt opnieuw plaats in de Fokker Terminal, de voormalige luchtvaartschool in het creatieve gebied Binckhorst in Den Haag. In de hoge hal waar vroeger aan vliegtuigen werd gesleuteld, toont een veertigtal gerenommeerde galeries voor hedendaagse kunst werk van internationaal bekende kunstenaars en aanstormende talenten.

De hoogtepunten van de beurs zijn een solo-presentatie bij galerie Wit van herman de vries (de Nederlandse Biënnale-inzending in 2015), een overzichtsexpositie van sculpturen van jong Belgisch talent (curator Steve Scheirsen),  lezingen door kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh en kunstwetenschapper Aldwin Kroeze, een performance door Kamagurka bij de Belgische galerie Eastmen, rondleidingen bij de Aegon en Caldic collecties, solo-tentoonstellingen van Simon Schrikker (Livingstone Galleries) en Jochem Rotteveel (galerie Helder) en een overzichtsexpositie van schilderkunst van Nederlandse alumni uit 2014 (galerie Vonkel).

Art The Hague wil daarnaast tot ver buiten het terrein van de Fokker Terminal kunst in de schijnwerpers zetten. ‘Den Haag is een fantastische stad voor wie kunst wil ontdekken’, zegt organisator Axel Lemmens. ‘Het werk van oude meesters als Vermeer en Rembrandt, kunstenaars van de Haagse School als Mesdag en Mauve, maar ook van latere kunstenaars als Mondriaan en Van Gogh maakt allemaal deel uit van de collecties die Den Haag rijk is. Dat deze historische voedingsbodem zeer vruchtbaar is voor de kunst van nu, blijkt wel uit het grote aantal toonaangevende en gespecialiseerde galeries voor eigentijdse kunst dat de stad telt. Zoals Nouvelles Images, Galerie Ramakers en Livingstone Galleries, om er enkele te noemen. Samen met het Haags Gemeentemuseum, GEM, het Haags Historisch Museum,  Panorama Mesdag, West en de Haagse galeries zullen we in de eerste week van oktober een programma neerzetten dat bezoekers doet beseffen dat één dag gewoon niet genoeg is om de kunst in Den Haag te ontdekken. En met het zogenaamde combi-ticket dat bij één betalend bezoek aan een van de deelnemende instellingen en onze beurs gratis toegang geeft tot alle deelnemende musea, stimuleren we dat ook.’

Highlights Art The Hague

  • Wo. 1 okt. 19 uur Opening door Hans Biesheuvel, Initiatiefnemer ONL voor Ondernemers
  • Do. 2 okt.  18 uur Lezing door Joop Van Caldenborgh, kunstverzamelaar
  • Vr. okt.  14 uur Rondleiding Caldic Collectie
  • Vr. 3 okt.  14 uur Rondleiding Aegon Collectie (eveneens om 16 u.)
  • Vr. 3 okt.  18 uur Performance en signeersessie Kamagurka bij Eastmen Gallery
  • Vr. 3 okt.  18 uur Opening expositie sculpturen van jonge Belgische talenten
  • Za. 4 okt.  16 u.    lezing door Aldwin Kroeze over Herman de Vries (solo bij Galerie Wit)