Nieuws

Ziet de VVD de echte ondernemer nog wel staan? – Elsevier

26 oktober 2018, Elsevier nr. 43

Ziet de VVD de echte ondernemer nog wel staan? 

De kwestie rond de dividendtaks is slecht gevallen bij de natuurlijke achterban van de VVD, het midden- en kleinbedrijf. Voor wie is ‘hun’ premier er nou: voor de CEO’s of voor de echte ondernemers? ‘De grote jongens krijgen voorrang.’

De VVD ziet zichzelf als vaste bondgenoot van het bedrijfs­leven. Maar tijdens de maandenlange ellende rond de dividendtaks is er iets tussen partij en achterban geknapt, zo meldt Elsevier. De oppositie dreef de spot met de ‘ruttiaanse rookgordijnen’. Zo begrepen veel ondernemers dat ook. Veel kleine bedrijven waren de crisis nog maar nauwelijks te ­boven. Ze rekenden nu op de door de VVD beloofde lastenverlichting. Toen het plan ook nog eens een 0,5 miljard duurder uitpakte, moest het kleinbedrijf dat bedrag opbrengen.

De verontwaardiging daarover begrijpt Hans Biesheuvel (53) van Ondernemend Nederland nog steeds goed. ‘Dat soort achterbakse dingen past niet bij een ondernemerspartij.’ Nu er een nieuw pakket aan belastingmaatregelen op is gezet, reageert het bedrijfsleven opgelucht. Volgens Hans Biesheuvel was dit nieuwe pakket een verstandig besluit. Is het nu echt ‘eind goed al goed’? Elsevier zet hier vraagtekens bij en gaat in gesprek met ondernemers en politici.

Ook Marco Moling, voorzitter van de vereniging Novak voor mkb-accountants, heeft inbreng geleverd voor dit artikel. Hij geeft kritiek op de aanwezigheid van praktijkkennis in de politiek en ziet hier nog veel mogelijkheden. Het gesprek met de Tweede Kamercommissie EZK met ONL en partners op 3 oktober was een goede eerste stap om deze dialoog op gang te brengen. Volgens Marco Moling voelen kleine bedrijven zich niet gehoord in de huidige politiek lijn en valt hier voor het kabinet nog veel te winnen.

Lees hieronder het volledige artikel.