Nieuws

Zo haal je meer uit netwerkbijeenkomsten – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als freelance marketeer kom ik regelmatig op evenementen. Er wordt veel georganiseerd voor mkb-ondernemers. Zo staan er nu weer diverse nieuwjaarsborrels op de agenda. Ik weet dat netwerken handig en belangrijk is voor mijn business, maar ik ga niet altijd met een voldaan gevoel naar huis. Hoe haal ik er meer uit?

Een goed netwerk is essentieel. Er zijn lokaal en landelijk veel netwerkmogelijkheden, dus wees selectief in waar je heengaat. Bereid je goed voor en zoek uit wie er komen. Doe liever een paar bijeenkomsten goed, dan dat je er tien half afloopt.

Het is belangrijk dat je boodschap scherp en helder is. Focus je niet alleen op je salesverhaal, het gaat juist om het leggen van contacten.

Ik merk dat veel mkb-ondernemers niet genoeg uit netwerkbijeenkomsten halen. Ze blijven in het bekende groepje staan en stappen te weinig op mensen af. Maak het dus spannend voor jezelf. Durf ook tegen iemand te zeggen: ‘Bedankt voor het gesprek, ik loop nu even verder. Ik wil meer mensen ontmoeten.’ Dat is echt niet raar.

Mijn nummer één tip is: heb er altijd zin in en straal dat uit. Heb je dit even niet? Doe dan alsof. Een goede uitstraling maakt dat je met meer energie weggaat. Kom bijvoorbeeld in de stemming door in de auto naar het netwerkevent muziek op te zetten en mee te zingen. Dan kom je vol energie binnen en trek je mensen aan.