NieuwsONL in de media

Zo overleef je als zzp’er de rustige zomer – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord

Als zelfstandig vormgever in de zakelijke dienstverlening heb ik in de zomermaanden een stuk minder omzet dan de rest van het jaar. Bedrijven draaien op een lager pitje en publicaties zijn pas weer gepland voor het najaar. De coronacrisis heeft een behoorlijke invloed op mijn liquiditeit gehad en mijn buffer is bijna op. Ik voel de financiële druk nu wel stevig. Hoe kom ik dit jaar de zomerdip door?

Voor controle op je betalingsverplichtingen is één ding cruciaal: overzicht! Begin met je huidige banksaldo en zet daaronder al je (verwachte) inkomsten en uitgaven voor de komende maanden op een rij. Verwerk in dit overzicht zowel je zakelijke als je privéuitgaven. En kijk zo ver vooruit als je kunt. Sta je onderaan de streep in de plus? Dan is je liquiditeit op orde. Maar sta je in de min, dan is er actie nodig.

Nu je overzicht hebt, kun je eenvoudig beoordelen of en waar er financiële ruimte is te winnen. Welke uitgaven kun je schrappen? En betalen je opdrachtgevers op tijd of staan er nog facturen open waar je een herinnering achteraan kunt sturen?

Heb je nog meer ruimte nodig, dan kun je onderzoeken of je tijdelijk een betalingsregeling kunt treffen met bijvoorbeeld je verhuurder. Ook kun je belastinguitstel aanvragen bij de Belastingdienst. En heb je via www.krijgiktozo.nl al gecheckt of je in aanmerking komt voor inkomensondersteuning of een lening?