Zo stimuleer je personeel tot scholing – Ondernemersvraag in De Telegraaf – Hans Biesheuvel geeft antwoord
Ik leid sinds vorig jaar ons familiebedrijf in metaalbewerking en moet gebruikmaken van de NOW 2.0 om de loonkosten van mijn werknemers te betalen. Nu lees ik dat ik als werkgever scholing voor hen moet regelen. Ik heb hier geen ervaring mee, hoe pak ik dat aan?
Door de coronacrisis verdwijnen in sommige sectoren veel banen, terwijl in andere sectoren een tekort aan mensen is. Om de economie weer in balans te brengen en te zorgen dat mensen op een passende plek werken, is bij- en omscholing nu belangrijk.
Als werkgever hoef je scholing uiteraard niet zelf te verzorgen, maar als je gebruik maakt van NOW 2.0 heb je een inspanningsverplichting om je werknemers te stimuleren om zich te scholen en ontwikkelen. Ook zonder NOW-regeling horen scholing en ontwikkeling bij goed werkgeverschap.
De eerste stap is dat je weet welke scholingsbehoefte er in jouw bedrijf is. Dus vraag je werknemers wat zij willen leren. Scholing hoeft niet ingewikkeld te zijn. Medewerkers kunnen bijvoorbeeld heel goed van collega’s op andere afdelingen leren of bij bedrijven bij in de buurt of in je netwerk.
Er zijn veel laagdrempelige praktijkopleidingen en cursussen te vinden. Voor de maakindustrie hebben onder andere de Ambachtsacademie en de Ondernemersschool een breed aanbod. En voor bij- en omscholing zijn verschillende financiële regelingen beschikbaar, zoals het programma NL leert door, O&O-fondsen en de SLIM-regeling.