Columns & OpiniestukkenNieuws

Zorgkosten – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Column Hans Biesheuvel, Telegraaf 30 maart 2017

Zorgkosten

Nederlanders verdienen de beste zorg. Maar moet de beste zorg ook altijd duur zijn? De vraag is belangrijk voor ondernemers die steeds meer bijdragen aan zorgkosten via verplichte collectieve regelingen. Ook ondernemers mogen verwachten dat de overheid innoveert om de beste zorg zo goedkoop mogelijk te maken.

We benutten onvoldoende onze innovatiekracht, zoals het ondernemerschap van startups, universitaire talenten en de geweldige digitale infrastructuur van Nederland.

Door conservatisme in de bekostiging van de zorg, door onvoldoende financiering voor zorgstartups en door gebrekkige samenwerking wordt ons innovatiepotentieel geremd. Met name in de wisselwerking tussen jonge ondernemers en grote, gevestigde ondernemingen en instellingen is veel winst te halen.

Als we het potentieel nog een paar jaar onbenut laten, dan rijzen de zorgkosten pas echt de pan uit.

Ik wil een investeringsagenda voor de zorg, gericht op innovatie en samenwerking. Op de korte termijn mag zorg meer kosten zodat we slimmer gaan werken, maar tegelijk leggen we vast dat de zorgkosten over enkele jaren worden gemaximeerd. Zo’n systeem biedt burgers perspectief op de beste zorg tegen aanvaardbare kosten. En het biedt ondernemend Nederland de zekerheid dat de zorgkosten worden beteugeld.

Zorgkosten column Hans Biesheuvel