Zorgt de webmodule inhuur zzp’ers voor zekerheid?
Voor welke opdracht mag een bedrijf een zzp’er inhuren? Wanneer is iemand eigenlijk een werknemer? Een webmodule moet hierin straks het onderscheid helder maken. Althans, dat is de bedoeling. Gelukkig krijgen opdrachtgevers eerst de kans om suggesties door te geven. Geef daarom jouw mening door aan het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid of mail naar ONL voor Ondernemers.
Het kabinet is bezig met nieuwe wet- en regelgeving rond het werken als zelfstandige. Een van de maatregelen is de ontwikkeling van een webmodule als extra hulpmiddel in het verduidelijken van regelgeving. Zo kunnen bedrijven die voor een opdracht zzp’ers in willen huren, deze webmodule vooraf invullen. Als uit de antwoorden blijkt dat een zzp’er de opdracht mag doen, krijgt de opdrachtgever een opdrachtgeversverklaring. Zo krijgen opdrachtgevers vooraf zekerheid dat er geen naheffingen komen van loonbelasting en werknemersverzekeringen. De definitieve versie moet midden 2020 beschikbaar zijn.
De afgelopen periode is er een conceptvragenlijst ontwikkeld door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De conceptvragenlijst is eerder voorgelegd aan opdrachtgevers om te achterhalen of de module standhoudt in de praktijk. Uit deze eerste ronde blijkt dat de webmodule moet worden aangepast. Sommige vragen zijn nog onduidelijk en lastig te begrijpen. Ook willen ze de lijst korter maken.
Er komt daarom nog een tweede testfase waar de vragen opnieuw door toekomstige gebruikers worden beoordeeld. Voor een indruk van de nieuwe conceptvragenlijst kun je tot vrijdag 20 december 2019 (uiterlijk 12.00 uur) terecht op deze link. Je kunt tot deze dag jouw suggesties doorgeven aan het ministerie van SZW of mailen naar info@onl.nl . Wij maken deze kenbaar bij de verantwoordelijke ambtenaren en politici.
Dus wat vind je van de webmodule? Is deze tool werkbaar? Neem een kijkje en vertel ONL wat je van de tool vindt. Mail naar info@onl.nl .