Nieuws

Zzp-wet – Column Hans Biesheuvel – Telegraaf

Zzp-wet

De klucht van de zzp-wetgeving gaat naar de volgende akte. Deze week werd bekend dat de invoering van modelcontracten voor zzp’ers wordt uitgesteld. De Eerste Kamer dreigde het voorstel af te schieten. Er was onduidelijkheid rondom de uitvoering en de modelcontracten zijn niet klaar.
Met de modelcontracten wordt een administratief monster opgetuigd. Ik vraag me af of we dat moeten willen. De ondernemer die voor eigen rekening en risico aan de slag is, dreigt uit beeld te verdwijnen.
Schijnzelfstandigheid komt slechts voor in enkele procenten van de gevallen. Wordt het nou zoveel transparanter en eenvoudiger met die modelcontracten? Of zijn we op weg naar het volgende administratieve circus?
Het is een illusie dat de arbeidsmarkt nog in te delen is volgens traditionele inzichten. Bij gebrek aan robuuste keuzes klampen we ons vast aan het beeld van de afgelopen dertig jaar. Het is tijd voor een integrale toekomstvisie op de arbeidsmarkt. Onderdeel van deze visie is dat zzp’ers niet meer weg te denken zijn. Zie dit als een kans op modernisering in plaats van een bedreiging.
Om de concurrentiekracht van Nederland vast te houden hebben we een arbeidsmarkt nodig die flexibel is, waar loonkosten dalen en waar de werkgever niet alle risico’s draagt.