10 jaar ONL voor Ondernemers: afscheidsspeech Hans Biesheuvel

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Deze week viert ONL haar tienjarig bestaan en natuurlijk zijn wij zijn best trots op het bereiken van deze mijlpaal. Op 12 oktober 2013 stonden we met het schaduwkabinet op de voorpagina van de Telegraaf en wist heel Nederland dat Mirjam van der Linden-Bink en ik het initiatief hadden genomen om Ondernemend Nederland (ONL) op te richten. We hadden maar één doel: de stem van ondernemers beter later horen in politiek Den Haag. Ondernemers, klein en groot, hebben altijd onze agenda bepaald. We hebben ons altijd gefocust op de inhoud en korte lijnen met een groot aantal politici en diverse ministeries hebben sterk bijgedragen aan onze invloed en zichtbaarheid in politiek Den Haag.

We hebben ons de afgelopen tien jaar gericht op het verbeteren van het ondernemersklimaat met goed onderbouwde en ondernemende voorstellen en worden hierbij gevoed door ondernemers uit het hele land, vele partners en ondernemersorganisaties. Onafhankelijk én met de instelling om een constructieve bijdrage te leveren om daadwerkelijk oplossingen te realiseren. Dat hebben we op vele momenten laten zien. Bijvoorbeeld met een zeer actieve inzet tijdens de coronacrisis, de totstandkoming van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) en bij het vinden van oplossingen voor getroffen Groningse ondernemers in het aardbevingsgebied.

KB Index en podcasts

Daarnaast zijn we altijd gericht geweest op het leggen van verbindingen en het ontsluiten van kennis en netwerken veelal in nauwe samenwerking met lokale ondernemersverenigingen en brancheorganisaties. We zijn bijvoorbeeld trots op het feit dat ONL mede-initiatiefnemer is van de Kleinbedrijf Index (KB Index) in samenwerking met Qredits en de Hogeschool Utrecht. Ook een mooi voorbeeld is de oprichting van ArbeidsmarktPoort in Nieuwspoort in samenwerking met de BOVIB en de VVdN en de lancering van de ONL-ondernemersapp, nu het Ondernemerspanel. Ook hebben de vele werkbezoeken in het land, het maken van podcasts en diverse media-activiteiten rondom de verkiezingen bijgedragen aan onze zichtbaarheid. Andere hoogtepunten waren onder andere het internationale en diplomatieke ondernemersdiner op de Hofvijver in 2016, de Nationale Ondernemersdag op het Plein in Den Haag en de organisatie van het GES diner in 2019.E en andere belangrijke stap was het initiatief om het Ondernemershuis Nederland te openen in het hart van politiek Den Haag als belangrijke ontmoetingsplek voor de politiek en het bedrijfsleven. We sluiten tien jaar ONL af met de presentatie in Nieuwspoort van ons verkiezingsmanifest 2023 Van A naar MKBeter.

Toekomst en nieuw bestuur

Na tien intensieve jaren gaat ONL een nieuwe fase in. Het voelt voor mij als een natuurlijk moment om het stokje over te dragen dat mede wordt ingegeven door de aanstaande politieke omwenteling in politiek Den Haag. Mirjam van der Linden en ik hebben besloten dat het tijd is om een stap terug te doen en met ingang van 1 december 2023 terug te treden als voorzitter en penningmeester. We dragen vol overtuiging en trots op wat we bereikt hebben voor ondernemers het stokje over aan een nieuw te vormen dagelijks bestuur onder leiding van de nieuwe voorzitter de heer Erik Ziengs. We hebben er alle vertrouwen in dat hij als ondernemer en oud-Tweede Kamerlid de juiste achtergrond heeft om leiding te geven aan de organisatie en ONL verder uit te bouwen en te professionaliseren. Mirjam en ik blijven uiteraard als oprichters verbonden met ONL en vormen samen met Frederique Biesheuvel de komende jaren de Raad van Toezicht. Er is nog veel te doen in Den Haag en we blijven dat op gepaste afstand en met veel belangstelling volgen.

Hartelijk dank

Ik heb het altijd als een groot voorrecht beschouwd om de stem van ondernemers te mogen laten horen en het gezicht van ONL te zijn binnen en buiten Den Haag. Trots ben ik op de vele samenwerkingsverbanden. Ik wil onze partners en de ondernemers die ons veelal jarenlang hebben gesteund bedanken voor het vertrouwen. Ook de politici en ambtenaren in Den Haag wil ik hartelijk bedanken voor de veelal vruchtbare en constructieve samenwerking. Met diverse media-organisaties kijk ik terug op een fijne samenwerking. In het bijzonder wil ik daarbij noemen: De Telegraaf, waar ik tien jaar columnist voor mocht zijn, BNR nieuwsradio en De Ondernemer (DPG). Tien jaar lang zijn we ondersteund door een fantastisch team van collega’s en medewerkers met veel inzet en hart voor de zaak .Ik bedank hen oprecht voor de geweldige inzet en ondersteuning. Erik Ziengs en het nieuwe bestuur wens ik veel succes toe vanaf 1 december 2023![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuwsberichten

Groepsfoto Arbeidsmarktpoort
Arbeidsmarkt kan niet zonder arbeidsmigranten
Geplaatst op: 17-04-2024
Whatsapp Image 2024 04 11 At 08.36.47 (1)
Tweede Kamerleden verontrust over situatie kleinbedrijf
Geplaatst op: 12-04-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
ONL voor Ondernemers start onderzoek naar coronaschuldenproblematiek
Geplaatst op: 28-03-2024