Aanjager mkb-financiering en duurzaamheidslening tegen lage rente

[vc_row][vc_column][vc_column_text]ONL: ‘Onze inzet werpt vruchten af voor mkb’

De aanhouder wint. ONL voor Ondernemers is blij dat de roep om meer oog te hebben voor de ondernemer donderdag gehoor heeft gekregen in de Tweede Kamer. Minister Adriaansens heeft toegezegd een aanjager voor mkb-financiering aan te stellen. Daarnaast lijkt de landelijke uitrol van duurzaamheidsleningen te worden versneld. “Ondernemers kunnen nog steeds niet makkelijk verduurzamen, aan financiering komen en de regeldruk het hoofd bieden, zegt Hans Biesheuvel, voorman van ONL. “Deze problemen hebben wij niet alleen aangekaart. Wij hebben ook suggesties aangedragen om die punten te verbeteren. We zijn blij dat de politiek dit signaal uiterst serieus heeft genomen”.

Aanjager mkb-financiering

Eén van de successen is de toezegging van de minister om een aanjager voor mkb-financiering aan te stellen. “Het is wel essentieel dat de aanjager zo snel mogelijk aan de slag kan. Handel snel. De recente onderzoeken tonen aan dat het slecht gesteld is met de financieringsmarkt voor het mkb. Een aanjager is dus hard nodig, evenals het opzetten van de financieringshub waarin alle mogelijkheden voor financiering voor het mkb overzichtelijk op een rij staan.”

Landelijke uitrol van succesvolle duurzaamheidslening en begrip voor moeilijke situaties voor ondernemers
Biesheuvel is ook erg blij met de steun die minister Adriaansens uitsprak over de motie om duurzaamheidsleningen tegen een lagere rente beschikbaar te maken voor kleine ondernemers in 2024: “We wisten dat er geld beschikbaar zou zijn in 2025, maar de verdere verduurzamingsslag van ondernemers kan niet nog een jaar wachten. Het is dus goed dat de minister zich inzet om dit budget naar voren te schuiven. Want sommige ondernemers willen nu al verduurzamen, maar kunnen dat nog niet”, vervolgt de ONL-voorman zijn betoog. “Die ondernemers moet je niet straffen. De kosten van emissievrijvervoer worden, als er niets verandert, drie à vier keer hoger dan nu en de actieradius is te klein, waardoor de bevoorrading in de binnensteden in het geding komt.”

Regeldruk

Ook zijn er diverse moties ingediend om de regeldruk aan te pakken. Een motie die verzocht de MKB- toets als periodieke check in te zetten, heeft “oordeel Kamer” gekregen, wat aangeeft dat de Kamer er over zal stemmen.

Het stemmen over de moties zal volgende week gebeuren, waarmee belangrijke besluiten genomen kunnen worden om het ondernemersklimaat in Nederland te verbeteren. ONL voor Ondernemers blijft zich onvermoeibaar inzetten om de belangen van ondernemers te vertegenwoordigen en concrete resultaten te behalen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuwsberichten

Erik Ziengs
ONL brengt zorgen mkb over zero emissiezones over naar Tweede Kamer
Geplaatst op: 20-06-2024
Pexels Marcin Jozwiak 2800121
Bijna helft van ondernemers vreest problemen door zero-emissiezone
Geplaatst op: 17-06-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
Kogel door de kerk: Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen door Tweede Kamer
Geplaatst op: 12-06-2024