‘Benoem met spoed aanjager mkb-financiering’

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het is de hoogste tijd om een aanjager voor mkb-financiering aan te stellen. Dat stelt ONL-voorman Hans Biesheuvel. “Nu de Tweede Kamer de pijlen wederom op de ondernemer heeft gericht met het voornemen om de lasten te verzwaren, moet er echt iets worden gedaan aan het aantrekkelijker maken van het ondernemersklimaat. Zij moeten wel kunnen verduurzamen, maar lopen tegen muren op bij het vinden van financiering”, zegt Biesheuvel. “Dat begint met het laagdrempelig beschikbaar maken van financiering door een aanjager aan te wijzen die zowel banken als non-bancaire en subsidieverstrekkers bij elkaar brengt.”

Volgende week staat de begrotingbehandeling van Economische Zaken en Klimaat op de agenda van de Tweede Kamer. Na zeer teleurstellende Algemene Politieke Beschouwingen moet er werk worden gemaakt van ruimere en overzichtelijke financieringsmogelijkheden. Dat is echt nodig om de verduurzamingsslag te maken”, stelt Biesheuvel. “Grootbanken, non-bancaire financiers, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zitten soms nog te veel op hun eigen eiland. Door een speciale mkb-financieringsaanjager aan te stellen, zoals Prins Constantijn van Oranje dat is voor innovatieve tech start-ups, kan hier meer schot in komen.”

Vrijwel alle Tweede Kamerleden zijn het erover eens dat er nog veel verbeterd kan worden op financieringsgebied voor het mkb. “Veel mooie plannen, moties en brieven, maar in de praktijk verandert er te weinig. Er ontbreekt een gevoel van eigenaarschap. Daar kan een aanjager verandering in brengen”, wijst de ONL-voorman. Deze week kwam ook naar buiten dat de rente op een lening voor mkb-ondernemers in Nederland fors hoger ligt dan in andere Europese landen. Voor ongeveer vijftien procent van de mkb-ondernemers vormt de toegang tot financiering namelijk een belemmering. Dat blijkt uit de Financieringsmonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

ONL is ervan overtuigd dat een aanjager ervoor kan zorgen dat dit financiersprobleem sneller wordt opgelost. “Want dat is wat momenteel ontbreekt in het speelveld: iemand die niet alleen volledig onafhankelijk is en gerespecteerd wordt, maar bovenal een spilfunctie kan innemen. Deze aanjager kan het overzicht behouden en fungeert als de verbindende schakel tussen alle relevante partijen, zoals banken, non-bancaire financiers, investeerders, de KvK en de RVO”, aldus Biesheuvel.

 

Lees hier meer.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuwsberichten

Pexels Marcin Jozwiak 2800121
Bijna helft van ondernemers vreest problemen door zero-emissiezone
Geplaatst op: 17-06-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
Kogel door de kerk: Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen door Tweede Kamer
Geplaatst op: 12-06-2024
V100 Koffer0002
Mkb’ers kregen ‘uniek inkijkje in Tweede Kamer’ tijdens V-100
Geplaatst op: 29-05-2024