ONL: Geef het Nederlandse verdienvermogen een boost

‘Meer ruimte voor start-ups en gevestigde mkb-bedrijven’

Er moeten echt stappen worden gezet om het verdienvermogen van bedrijven te vergroten. Dat stelt ONL-voorzitter Erik Ziengs aan de vooravond van het debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer dat op woensdag 24 januari plaatsvindt.  “Geef het mkb de kans om op adem te komen na vele lastenverzwaringen. Daar profiteert iedereen van. Dit kan door ruimte te bieden aan start-ups, houvast te geven aan gevestigde mkb-bedrijven en door de belastingvrije vergoeding van werknemers uit het buitenland niet te verminderen”, zegt Ziengs.

Het debat over het verdienvermogen in Nederland komt op het juiste moment. “Ik ben benieuwd of de Haagse politiek zich ervan bewust is dat publieke goederen en diensten alleen betaald kunnen worden als het goed met het mkb gaat. Als je kijkt naar de vele lastenverzwaringen als gevolg van de inflatie net na de coronacrisis denk ik dat dit niet goed op het netvlies staat van Tweede Kamerleden”, zegt Ziengs, die aanbevelingen doet om het verdienvermogen na klap-op-klap weer een boost te geven. Zo stemde de Eerste Kamer onlangs in met het versoberen van de zogeheten 30% regeling, ook wel de expatregeling genoemd. Dat houdt in dat over dertig procent van het loon geen belasting betaald hoeft te worden over een periode van vijf jaar. Sinds 1 januari wordt dat langzaamaan afgebouwd naar tien procent om meer geld over te houden voor het verlagen van rente op studieleningen. Ziengs: In het rapport Redenen waarom bedrijven uit Nederland vertrekken staat helder opgetekend waarom dit geen goed idee is. Voor bedrijven is de continuïteit van de 30%-regeling een serieuze factor in de beslissing om wel of niet te vertrekken. Daarnaast is talent, zeker voor sectoren die kampen met een personeelstekort, nu eenmaal gewild. Die kennis heb je simpelweg nodig; dus zal kenniswerkers over de streep moeten trekken door hen goede voorwaarden te bieden.” Nederland schiet ‘zichzelf hiermee in de voet’. “Wat vinden tegenstanders van de 30%-regeling dan wenselijk? Dat bedrijven verplaatsen zodat er zowel geen belasting meer binnenkomt van bedrijven als van hun werknemers? Verander het fiscale klimaat dus niet te veel; draai dit besluit terug.”

Aandacht start-ups en scale-ups

Tot slot vraagt de ONL-voorman aandacht voor start-ups en scale-ups. “Zij moeten de kans krijgen om uit te groeien tot bedrijven voor de toekomst. Nog te veel wordt er enkel geïnvesteerd in grote bedrijven met een trackrecord, waardoor de risicovolle (en potentieel de waardevolste) bedrijven financiering mislopen. Daardoor is het doorgroeipercentage van start-ups in andere landen hoger. Neem bijvoorbeeld Duitsland en de Verenigde Staten: daar komt Nederland niet eens bij in de buurt.” Daarom pleit ONL voor voldoende en inzichtelijk aanbod van start-up-financiering-en begeleiding, bijvoorbeeld als het gaat om personeelsbeleid. Ook hebben jonge mkb’ers vaak weinig tijd om innovatieve ideeën uit te werken of hier talent voor aan te trekken. Toegang tot kennisinstituten als Deltares en TNO is cruciaal. Dat kan door bijvoorbeeld start-ups, het mkb, grootbedrijf en kennisinstellingen aan elkaar te koppelen bij grote projecten.

Meer nieuwsberichten

20240830 145039
Werkbezoek met gedeputeerde aan voortvarende ondernemers Villapark Eureka Twente
Geplaatst op: 05-09-2024
Erik Ziengs. ( Den Haag 07 08 24 ) Foto: Frank Jansen
Zet ondernemerschap en wens van zzp’er en opdrachtgever centraal
Geplaatst op: 05-09-2024
Whatsapp Image 2024 08 30 At 08.57.40
Ondernemers Bollenstreek slaan alarm over toenemende regeldruk
Geplaatst op: 30-08-2024