Kleinbedrijf Index: Ondernemen loont steeds minder

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ondernemers doen er alles aan om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen, maar dat gaat ten koste van het eigen inkomen. Een ruime meerderheid van de ondernemers in Nederland verdient minder dan het minimumloon. Dat blijkt uit cijfers van de elfde Kleinbedrijf Index (KB Index), een onderzoek van Qredits, ONL en de Hogeschool Utrecht onder meer dan 1.000 ondernemers in het kleinbedrijf.

Het aantal ondernemers dat meer dan het minimum loont verdient, is fors gedaald naar 42%. Een ruime meerderheid verdient dus onder het minimumloon. Een zorgelijke ontwikkeling. Wel blijkt uit de KBB Index dat de nettomarges en solvabiliteit verbeteren. Dit impliceert dat ondernemers er alles aan doen om de continuïteit van hun bedrijf te waarborgen en dus minder loon uit de zaak halen om het bedrijf zo gezond mogelijk te houden. Ook daalt het ondernemersvertrouwen fors.

Continuïteit en solvabiliteit verbetert, ondernemersvertrouwen daalt

Ondernemers weten hun nettomarges te stabiliseren in een tijd van stijgende (arbeids)kosten in een krimpende economie. Het betalingsgedrag verbetert in alle sectoren, net als hun continuïteit en de solvabiliteit. Ook de stressscores bij ondernemers nemen af. Wel zakt het ondernemersvertrouwen sterk terug van 30 procent in de plus naar 10 procent. Ook de (verwachte) investeringen en het ondernemersloon dalen flink. Slechts 42% van de ondernemers verdient het minimumloon of meer, terwijl 30% minder dan het sociaal minimum verdient.

Stijgende lijn zakelijke dienstverlening, detailhandel en horeca

De culturele sector loopt sterk uit de pas met zeer lage omzetten en ondernemersinkomens, hoewel de groeiverwachting stijgt. Met de zakelijke dienstverlening gaat het bovengemiddeld goed. Maar ook ondernemers in de detailhandel en de horeca lijken de weg naar boven te hervinden. De stressscores in deze drie sectoren zijn wel flink hoger dan in andere sectoren.

Sterker ondernemerschap leidt nauwelijks tot betere bedrijfsresultaten

De ondernemendheid van een bedrijf, entrepreneurial orientation, blijkt goed meetbaar en consistent in het kleinbedrijf. Zelfs bij ondernemers zonder personeel. De aspecten innovatie en proactiviteit hebben geen enkel effect op het onmiddellijke bedrijfsresultaat (nettomarge en continuïteit). Een hogere risicobereidheid en autonomie hebben een gering positief effect op de nettomarges. Ook heeft een hogere risicobereidheid een klein positief effect op de continuïteit, terwijl sterk concurreren de continuïteit licht verzwakt.

Oorzaken

Dat ondernemendheid geen of nauwelijks effect heeft op het bedrijfsresultaat kan aan drie dingen liggen: institutionele factoren, economische krimp en uitgestelde effecten: meer ondernemendheid werkt pas op langere termijn door op de bedrijfsresultaten.

Over de Kleinbedrijf Index 

Dit is de elfde publicatie van de Kleinbedrijf Index, een gezamenlijk initiatief van Qredits, ONL voor ondernemers en het Kenniscentrum Digital Business & Media van de Hogeschool Utrecht. Cultuur+Ondernemen is partner van de Kleinbedrijf Index. Ondernemers zonder personeel en kleinbedrijf ondernemers vertegenwoordigen 95,5 procent van alle ondernemers in Nederland. Samen zorgen zij voor bijna een kwart van alle bedrijfswinsten en een derde van de werkgelegenheid in Nederland. Als barometer voor deze onderbelichte groep is deze index ontwikkeld, waarvan de uitkomsten vier keer per jaar worden gepubliceerd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Meer nieuwsberichten

Groepsfoto Arbeidsmarktpoort
Arbeidsmarkt kan niet zonder arbeidsmigranten
Geplaatst op: 17-04-2024
Whatsapp Image 2024 04 11 At 08.36.47 (1)
Tweede Kamerleden verontrust over situatie kleinbedrijf
Geplaatst op: 12-04-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
ONL voor Ondernemers start onderzoek naar coronaschuldenproblematiek
Geplaatst op: 28-03-2024