Meer aandacht voor mkb hard nodig van nieuwe Tweede Kamer

ONL: ‘de rek is er echt uit’

ONL voor Ondernemers uit diepe zorgen over de mogelijke impact van de voorgestelde beleidsmaatregelen van verschillende politieke partijen op het mkb. Uit een analyse van de partijprogramma’s van het Centraal  Planbureau (CPB) blijkt dat deze directe en indirecte gevolgen kunnen hebben voor het mkb; variërend van verhoogde lasten op klimaat en milieu tot veranderingen in belastingen en andere financiële aspecten die het mkb raken. “Het is zorgelijk dat sommige partijen de lastendruk op het mkb nog verder willen verhogen,” zegt Erik Ziengs, voorman van ONL. “Veel ondernemers verdienen al onder het bijstandsniveau en kunnen hun schulden amper terugbetalen. De rek is eruit: het mkb verdient veerkracht. De situatie is echt nijpend. De nieuwe Tweede Kamer, die woensdag werd geïnstalleerd, moet echt oog hebben voor het mkb.”

Lastenverzwaring tijdens vorige kabinet kwam hard aan

Ziengs blikt terug op de vorige kabinetsperiode: “De lastenverzwaringen van het vorige kabinet hebben een aanzienlijke impact gehad op het mkb, dat nog aan het herstellen was van de gevolgen van de coronacrisis. Ondernemers werden, naast de hoge inflatie, geconfronteerd met forse stijgingen van de huur, inkoop van producten en energieprijzen, terwijl het vinden van geschikt personeel ook een uitdaging bleek te zijn. Alsof dat nog niet genoeg was, werden de lasten voor het mkb verder verzwaard, met onder andere verlaging van de mkb-winstvrijstelling en aanzienlijke verhogingen van het minimumloon.” Toch wil de nieuwe ONL-voorman de inspanningen van het kabinet niet tekortdoen. Hij erkent dat het vorige kabinet zich heeft ingespannen om het mkb te ondersteunen, zowel met steunmaatregelen als met initiatieven op het gebied van verduurzaming en financiering. “Het vorige kabinet heeft daadkrachtig gehandeld om het mkb te helpen en daarvoor verdienen ze onze erkenning”, aldus Ziengs.

Vorm zo snel mogelijk een ondernemers-vriendelijk kabinet

Hoewel PVV, VVD, NSC en BBB momenteel als belangrijke spelers naar voren lijken te komen voor een volgende regeerperiode, maakt het Ziengs niet uit welke partijen de dienst uitmaken, zolang de ondernemers maar weer de kans krijgen om te floreren. “Het is van groot belang dat het nieuwe kabinet ondernemers-vriendelijk is en de juiste maatregelen neemt om het mkb te ondersteunen. Of het nu de PVV, VVD, NSC, BBB of andere partijen zijn, laten we ervoor zorgen dat ondernemers de ruimte krijgen om te groeien en bij te dragen aan de samenleving.”

Hoopvol

Ziengs is hoopvol gestemd en gelooft dat het vanuit mkb-perspectief niet ongunstig zou zijn als de bovengenoemde partijen het voor het zeggen zouden krijgen. Hij wijst erop dat hoewel alleen de VVD haar plannen heeft laten doorrekenen door het CPB, ook de PVV en BBB zich al hebben ingespannen voor het mkb. Daarnaast heeft NSC zich positief uitgelaten over het mkb. Deze ontwikkelingen geven Ziengs vertrouwen en hij kijkt hoopvol naar de toekomst, in de verwachting dat er een kabinet zal komen dat zich inzet voor het welzijn en de groei van het mkb.

Meer nieuwsberichten

Erik Ziengs
Reactie ONL Hoofdlijnenakkoord: ‘Eindelijk wordt het mkb weer serieus genomen’
Geplaatst op: 16-05-2024
Verantwoordingsontbijt, Verantwoordingsdag, Rijksuitgaven, Evenement,
ONL-voorman Erik Ziengs schoof aan bij Verantwoordingsontbijt 
Geplaatst op: 16-05-2024
Afbeelding Van Whatsapp Op 2024 05 14 Om 18.07.46 C92a4b86
Petitieaanbieding Aziatische horeca in de Tweede Kamer
Geplaatst op: 15-05-2024