Nederlandse ondernemer moet meeprofiteren van miljardendeal onderzeeboten

Nederland moet maximaal meeprofiteren bij aanbesteding van de bouw van vier onderzeeboten voor het Ministerie van Defensie. Daar pleitte ONL-voorman Erik Ziengs voor in de aanloop naar een extra ingelast debat in de Tweede Kamer woensdag naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf waarin staat dat ingewijden melden dat de miljardendeal al is beklonken en naar een Franse scheepsbouwer gaat. ,,Velen staan er niet bij stil dat ook kleine bedrijven meeprofiteren van het binnenslepen van een grote deal. Zonder de grote jongens hebben de kleintjes, zoals bakkers en cateringbedrijven niets te eten”, wijst ONL-voorman Erik Ziengs.

“Drie onderzeebootbouwers, waaronder het Nederlandse Damen samen met het Zweedse Saab, zijn officieel in de race voor deze felbegeerde deal”, zegt Ziengs. “Aangezien het om miljarden gaat, zelfs een van de grootste Defensie-aanbestedingen ooit, levert deze order een berg aan werkgelegenheid op voor het mkb. Daarom pleit ik ervoor dat een deal waarbij Nederlandse bedrijven ook een graantje kunnen meepikken. Ofwel: laat het geld dat is opgebracht door de Nederlandse belastingbetaler terugvloeien naar Nederlandse bedrijven. Dat belandt uiteindelijk ook weer in onze schatkist”, stelt Ziengs. De order kan talloze kleine bedrijven die actief zijn voor scheepsbouwers jarenlang meer werk opleveren. “Het lijkt maar klein bier, maar heeft een grote impact op de lokale economie. Werkgelegenheid bij grote bedrijven zorgt direct voor omzet bij de lokale economie; denk aan horeca- en retailbedrijven en bakkers en slagers.”

De Tweede Kamer moet de uiteindelijke de aankoop goedkeuren. Het gaat om de vervanging van de zogeheten Walrus-vloot van Defensie. De aanbestedingsprocedure loopt al jaren en deze week wordt de knoop doorgehakt door het kabinet. “Ook Naval Group van de Fransen werkt samen met de Koninklijke IHC, een scheepsbouwer uit Nederland, maar de regie ligt in handen van het Franse bedrijf als dit doorgaat”, aldus Ziengs. Ook het Duitse TKMS hoopt de felbegeerde order binnen te slepen.

Meer nieuwsberichten

Foto tekenmoment ONL en NVP
Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in zee met ONL
Geplaatst op: 12-07-2024
Nieuw Bestuur Onl
Nieuwe gezichten in het bestuur van ONL voor Ondernemers 
Geplaatst op: 12-07-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
Steeds meer gemeenten kiezen voor uitstel zero-emissiezones
Geplaatst op: 04-07-2024