ONL en AVV hopen politiek wakker te schudden met nieuw Sociaal Akkoord

ONL voor Ondernemers (ONL) en Alternatief voor Vakbond (AVV) hebben opnieuw een Sociaal Akkoord gesloten waarin constructieve afspraken zijn vastgelegd tussen werkgevers en werknemers. “In een tijd van arbeidsmarktkrapte heeft iedereen behoefte aan duidelijkheid”, stelt Hans Biesheuvel, die vorige week afzwaaide als voorzitter van ONL. “Middels deze afspraken kunnen beide groepen verder en vooruitkijken naar de toekomst!”

In navolging op een vergelijkbare set afspraken in 2021, doen ONL en de AVV opnieuw een vlucht naar voren en hebben elkaar op een aantal concrete punten kunnen vinden. De punten die het meest in het oog schieten zijn: een verduidelijking over werkgeverschap in de driehoeksrelatie, uitzendwerk wordt beperkt tot 26 weken, werkgevers in economisch zwaar weer worden wendbaarder en er komt tot slot meer ruimte voor maatwerk bij cao en pensioen als het aan de partijen ligt.

Met dit akkoord geeft Biesheuvel het stokje met een gerust hart over aan zijn opvolger Erik Ziengs. “Dit is een goede set afspraken, die vooruitstrevend zijn voor deze markt. Daar zijn werkgevers en werknemers in het mkb wel aan toe. ”, aldus Biesheuvel. Het sociaal akkoord tussen beide organisaties is een symbolische afspraak met als doel te laten zien tot welke afspraken werkgevers en werknemers kunnen komen. “Er is tot op heden nog maar weinig gebeurd met het rapport van de Commissie Borstlap, dat eind 2019 werd gepresenteerd”, zegt Martin Pikaart (AVV). Dat betreuren de betrokken partijen en daarom staan in dit akkoord praktische oplossingen in de geest van de Commissie Borstlap.

“Het huidige kabinet heeft te weinig met dit rapport gedaan”, vult Biesheuvel aan.

“Het werkgeverschap wordt in moeilijke tijden bijvoorbeeld een stuk wendbaarder doordat een werkgever de mogelijkheid heeft om voor een periode van zes maanden de arbeidsomvang van een werknemer terug te schroeven”, vult de kersverse ONL-voorzitter Erik Ziengs aan. “Dit zorgt ervoor dat een bedrijf een lastige periode kan doorstaan en banen behouden blijven. Daarnaast wordt oneigenlijk gebruik van driehoeksverhoudingen tegengegaan, door één eindverantwoordelijke aan te wijzen als werkgever. Tot slot zorgen we ervoor dat flexwerk meer zekerheid krijgt en dat flexibiliteit in een vast dienstverband mogelijk blijft.”

ONL en AVV hopen met het Sociaal Akkoord de politiek in Den Haag wakker te schudden en maatschappelijke partners en politieke partijen te activeren om actie te ondernemen en samen de arbeidsmarkt te verbeteren. In de huidige arbeidsmarkt, met een structureel arbeidstekort, zijn oplossingen zeer welkom. Beide partijen hopen via dit akkoord een eerste stap in de goede richting te zetten.

Meer nieuwsberichten

Pexels Marcin Jozwiak 2800121
Bijna helft van ondernemers vreest problemen door zero-emissiezone
Geplaatst op: 17-06-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
Kogel door de kerk: Wet opheffing verpandingsverboden aangenomen door Tweede Kamer
Geplaatst op: 12-06-2024
V100 Koffer0002
Mkb’ers kregen ‘uniek inkijkje in Tweede Kamer’ tijdens V-100
Geplaatst op: 29-05-2024