ONL voor Ondernemers start onderzoek naar coronaschuldenproblematiek

Ondernemerspanel brengt hindernissen ondernemers in kaart

ONL voor Ondernemers gaat onderzoek doen om in kaart brengen tegen welke hindernissen ondernemers aanlopen bij het afbetalen van coronaschulden. “Wij krijgen veel zorgwekkende signalen van ondernemers met schulden die behoefte hebben aan meer maatwerk bij betalingsregelingen en persoonlijk contact, maar soms tegen muren aanlopen bij de Belastingdienst”, zegt ONL-voorman Erik Ziengs. “Wij zetten ons Ondernemerspanel in om te onderzoeken hoe groot deze groep is en waar deze ondernemers met schulden exact tegenaan lopen. Ons doel is om deze signalen te bundelen en over te brengen aan staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst).”

Zo’n 400.000 ondernemers maakten in coronatijd gebruik van de mogelijkheid voor uitstel van het betalen van belasting. Er staat nu nog een bedrag van circa 14 miljard aan uitgestelde belastingen open bij 210.000 ondernemers. Het merendeel bestaat uit mkb-bedrijven en zzp’ers (9,2 miljard). Een groot deel van de ondernemers loopt bij met de aflossingstermijnen; een kleine 130.000. Ruim 31.000 zijn uit de betalingsregeling gezet omdat niet aan de voorwaarden werd voldaan en ruim 35.000 ondernemers zijn nog bezig met aflossen. Zeker 14.500 hebben nog helemaal niets afgelost. Dat bleek uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer dat vorig maand naar buiten kwam.

“Enkele tientallen ondernemers die werden benaderd voor dit onderzoek gaven aan dat zij niet zijn begonnen met aflossen als gevolg van de hoge inflatie, gestegen energieprijzen- en loonkosten”, stelt Ziengs. “Ook werd als reden gegeven dat het niet makkelijk is om in contact te komen met de Belastingdienst voor maatwerk. Daar is een tekort van vierhonderd fte op de afdeling die is belast met het innen van coronaschulden. ONL wil deze groep beter in beeld krijgen met behulp van het Ondernemerspanel: een korte enquête die slechts enkele minuten in beslag neemt. De resultaten willen wij overbrengen naar politiek Den Haag en daarnaast zijn wij bereid om mee te werken aan een oplossing.”

Schrijnende verhalen

De ONL-voorman maakt zich zorgen over ondernemers die wel levensvatbaar zijn, maar simpelweg vastlopen en meer hulp nodig hebben. “Er is sprake van een enorm tekort aan menskracht bij de Belastingdienst. Wellicht kan ONL meehelpen met het nadenken over een plan van aanpak zodat ondernemers die vastlopen wel licht aan het einde van de tunnel gaan zien.”

De verhalen die ONL hoort van mkb’ers zijn soms schrijnend. Ziengs: “Er was zelfs een ondernemer die er niet in slaagde om contact te krijgen met de Belastingdienst en besloot om naar het hoofdkantoor in Utrecht af te reizen om een afspraak af te dwingen. Hij werd wel te woord gestaan, maar er was niemand beschikbaar om hem gericht te helpen. De wil is er vaak wel bij ondernemers om tot een oplossing te komen, maar dan moet er wel personeel zijn om deze ondernemers van dienst te kunnen zijn”, aldus Ziengs. “Wij behartigen als ONL de belangen van het mkb en willen alles in het werk stellen om deze groep te ondersteunen.”

Ondernemerspanel

Het Ondernemerspanel met de recente enquête over de coronaschuldenproblematiek is hier te vinden. Met regelmaat vraagt ONL via deze tool ondernemers om input over actuele zaken, zoals regelgeving, subsidies, verduurzaming en netcongestie.

Meer nieuwsberichten

Foto tekenmoment ONL en NVP
Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in zee met ONL
Geplaatst op: 12-07-2024
Nieuw Bestuur Onl
Nieuwe gezichten in het bestuur van ONL voor Ondernemers 
Geplaatst op: 12-07-2024
Erik Ziengs Foto Femke Van Den Nouweland
Steeds meer gemeenten kiezen voor uitstel zero-emissiezones
Geplaatst op: 04-07-2024