ONL-werkbezoek na stijging energieprijs bij tuingereedschappenbedrijf

ONL-werkbezoek na stijging energieprijs bij tuingereedschappenbedrijf

Familiebedrijf Sneeboer & Zn uit Bovenkarspel, dat al 110 jaar gespecialiseerd is in ambachtelijk gemaakt tuingereedschap, werd in oktober opgeschrikt door een brief van netbeheerder Liander waarin een forse stijging van de tarieven werd aangekondigd per 2024. Voormalig ONL-voorman Hans Biesheuvel, nu lid van de Raad van Toezicht van de ondernemersorganisatie, sprong in de bres en bracht afgelopen week samen met Dick Weiffenbach (voorzitter Netbeheer Nederland) en Marianne van der Maarel (Liander) een bezoek aan ondernemer Sjoerd Sneeboer om tekst en uitleg te geven over de verhoging.

Sneeboer trok aan de bel bij ONL nadat op 10 oktober jl. een brief op de mat plofte van netbeheerder waarin stond dat de grootverbruikerstarieven in 2024 worden verhoogd met twintig tot vijfentwintig procent vanwege gestegen kosten bij netbeheerders.  Voor een ondernemer die afhankelijk is van deze netbeheerder en niet kan overstappen, was de uitleg in de brief te summier.  Met hulp van Biesheuvel werd daarom een werkbezoek geregeld met Weiffenbach en Van der Maarel om meer duidelijkheid te scheppen. Ook zegde Netbeheer Nederland toe dat de communicatie richting de afnemers wordt verbeterd.

Om de bedrijfsvoering efficiënter te maken, heeft Sneeboer de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in nieuwe machines waardoor hij moest overstappen van een kleinverbruikers- naar een grootverbruikersaansluiting. Dat nam in totaal twee jaar in beslag.  Van der Maarel erkende dat dit te lang duurt. Binnen Liander is daarom een speciale relatiemanager voor grote bedrijven aangesteld en er wordt gewerkt aan een snellere en betere dienstverlening voor het mkb om dit op een hoger niveau te brengen.

Net zoals Sneeboer, zijn veel ondernemers bezig met de verduurzamingsslag. Zo willen zij onder andere energiehubs op gaan zetten waarbij gezamenlijk energie opgewekt en gedeeld wordt via het netwerk van de beheerder. Zij hebben hierbij wel voldoende kennis en ondersteuning nodig, aangezien de ondernemer voornamelijk kennis en kunde heeft van zijn bedrijf en zij geen energie-experts zijn. ONL pleit daarom ook voor het opzetten van lokale publieke kennis- en expertisecentra Energietransitie. Om een energiehub op te zetten moeten de ondernemers een groepscontract afsluiten. Aankomend jaar komen de netbeheerders met gestandaardiseerde groepscontracten. ONL brengt hierbij onder de aandacht dat zaken zoals aansprakelijkheid goed geregeld moeten worden. Daarnaast moet duidelijk worden wat er gebeurt wanneer een ondernemer uit het groepscontract stapt.

Meer nieuwsberichten

20240830 145039
Werkbezoek met gedeputeerde aan voortvarende ondernemers Villapark Eureka Twente
Geplaatst op: 05-09-2024
Erik Ziengs. ( Den Haag 07 08 24 ) Foto: Frank Jansen
Zet ondernemerschap en wens van zzp’er en opdrachtgever centraal
Geplaatst op: 05-09-2024
Whatsapp Image 2024 08 30 At 08.57.40
Ondernemers Bollenstreek slaan alarm over toenemende regeldruk
Geplaatst op: 30-08-2024