Reactie ONL Hoofdlijnenakkoord: ‘Eindelijk wordt het mkb weer serieus genomen’

Het Hoofdlijnenakkoord van PVV, BBB, VVD en NSC pakt voor het mkb op het eerste gezicht positief uit. “Het mkb wordt weer serieus genomen. Dat werd tijd”, zegt voorzitter Erik Ziengs, voorzitter van ONL voor Ondernemers.

Veel punten in het Hoofdlijnenakkoord dat woensdagnacht naar buiten kwam, pakken goed uit voor ondernemers. De voorgenomen verlaging van de mkb-winstvrijstelling wordt teruggedraaid en het minimumloon wordt niet verder verhoogd. “Ook het toeslagenstelsel wordt onder de loep genomen zodat werken meer gaat lonen”, zegt Ziengs, die het akkoord vannacht meteen doornam. Regeldruk, een hot item, waar ONL al jaren aandacht voor vraagt, staat ook hoog op de agenda van het nieuwe kabinet. Bij de totstandkoming van nieuwe wetgeving wordt de toename van de regeldruk vooraf beter getoetst door het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

ONL hangt niet bij alle voorstellen de vlag uit. “Het nieuwe kabinet wil het btw-tarief op de meeste culturele goederen en diensten verhogen naar 21 procent”, geeft de ONL-voorman als voorbeeld. “Dat betekent dat een kaartje voor het theater fors hoger wordt. Ook de verhoging van de kansspelbelasting naar 37,8 procent juichen wij niet toe, evenals het omhooggooien van de btw op een overnachting van 9 naar 21 procent. Dat wordt een duurder verblijf in een hotel en pension. Voor ondernemers die actief zijn in deze sector pakt deze maatregel om meer geld binnen te harken voor de staatskas negatief uit.” De ondernemersbelangenvereniging is benieuwd naar de verdere uitwerking van de plannen. “Dat houden wij nauwlettend in de gaten”, aldus Ziengs.

Meer nieuwsberichten

Erik Ziengs
Reactie ONL Hoofdlijnenakkoord: ‘Eindelijk wordt het mkb weer serieus genomen’
Geplaatst op: 16-05-2024
Verantwoordingsontbijt, Verantwoordingsdag, Rijksuitgaven, Evenement,
ONL-voorman Erik Ziengs schoof aan bij Verantwoordingsontbijt 
Geplaatst op: 16-05-2024
Afbeelding Van Whatsapp Op 2024 05 14 Om 18.07.46 C92a4b86
Petitieaanbieding Aziatische horeca in de Tweede Kamer
Geplaatst op: 15-05-2024